ÅSIKT

Politiker bakom lås och bom

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Sveriges politiker har stängt dörren och låst om sig. I en undersökning som Dagens Samhälle har gjort visar det sig att 56 procent av kommunerna har någon form av låsta dörrar eller spärrar för besökare.

Folkvalda är numera rädda för folk och trygghetssystemens tjänstemän som ska serva den lilla människan måste ha larmknapp. Det råder ingen tvekan om att hotet gentemot politiker och tjänstemän har ökat markant.

Det är någonting som är ruttet i samhället. Frågan är vad?

Det går inte bara att skylla på enskilda galningar. De har alltid funnits. Jag tror inte heller att folk i gemen har blivit mer illasinnade.

Mitt tips är att svaret på samhällets hårdare klimat beror på att demokratin numera fungerar uruselt och att klyftorna bara ökar.

Det är i praktiken omöjligt för människor att påverka politiken. Såtillvida att du inte har mycket pengar och är framgångsrik lobbyist.

Politiken har blivit ett redskap för dem som redan har en plattform och en ställning. De andra är chanslösa. De är pusselbitar som makthavare flyttar med efter behov. Än framställs de som offer och än som myglare och fuskare. Värst utsatta är de som är beroende av de så kallade trygghetssystemen. De är helt rättslösa.

Självklart blir många både frustrerade och förbannade! Värre lär det bli med oåtkomliga ansvariga makthavare – bakom lås och bom.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM