ÅSIKT

Staten stöder brott

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jens Spendrup: Höjd skatt
på öl – en välkommen julklapp för
den organiserade kriminaliteten

Foto: Och i budgetpropositionen föreslår man dessutom att tullen skall få ännu mindre resurser att bekämpa smugglingen. Var finns logiken? Skriver Jens Spendrup.

Under flera år har jag talat om och arbetat för sänkt ölskatt. Bakgrunden är den ökade strömmen av alkohol som säljs illegalt till främst ungdomar och socialt utsatta.

Vi som arbetar inom svensk bryggerinäring vet att den här handeln i växande utsträckning hanteras av en organiserad brottslighet som i den illegala alkoholhandeln funnit ett fantastiskt sätt att göra stora pengar utan att riskera höga straff.

I dag är var tredje starköl som dricks i Sverige köpt i utlandet och var sjätte starköl är illegalt hanterad och det är inte sällan tungt belastade personer som finns bakom mobilnumren våra ungdomar ringer till när de vill köpa öl och annan alkohol.

Detta är skrämmande förhållanden, men de är på intet sätt okända för politikerna.

Men i stället för att bekämpa alkoholbrottsligheten väljer nu regeringen att gynna den ytterligare genom att höja ölskatten. Det vidgar prisskillnaderna mellan Sverige och utlandet och skapar ännu större förtjänster för de kriminella.

Och i budgetpropositionen föreslår man dessutom att tullen ska få ännu mindre resurser att bekämpa smugglingen. Var finns logiken?

Social- och justitieministrarna har jag själv uppvaktat i frågan, uppenbarligen talade jag inför döva öron. Men förstår övriga ministrar vidden av detta vansinne? Är de ödesdigra erfarenheterna från höjningen av tobaksskatten, som skapade en regelrätt cigarettmaffia i Sverige för några år sedan, redan bortglömda?

Det är sant att jag talar i egen sak i denna fråga. Jag är nämligen förälder och jag ser ogärna att mina egna barn och deras kompisar utsätts för de kriminella gängens försäljningsansträngningar.

Det är också sant att mitt miljöengagemang säger mig att det är vansinnigt att öl transporteras från Sverige till utlandet för att därefter åter fraktas tillbaka till svenska konsumenter. Här har miljöministern en betydande källa till CO2-utsläpp som regeringen själv bär hela ansvaret för.

Till slut måste jag också tillstå att både jag och mina medarbetare tycker att det vore bättre för bryggeriindustrin i Sverige om mer av det öl som konsumeras i landet också säljs här i kontrollerade former. Det tjänar både de och jag på.

Men uppenbarligen tänker regeringen mer på den organiserade brottsligheten i juletider. Är det måhända den så kallade arbetslinjen som gäller även här. I så fall förstår jag logiken i vansinnet. Bråda tider stundar för den organiserade brottslighetens ölnissar.

Dagens debattör:

Jens Spendrup

63 år, Mölnbo

Vd för Spendrups