ÅSIKT

Julbordet är nyttigt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sten Sture Skaldeman: Lev hälsosamt – ät som våra förfäder

Den traditionella, svenska julmaten är en nationell skatt. Det är näringsrik mat, fylld med nyttiga fetter och befriad från mycket av det lättsmälta skräp som vi äter i vardagen. Varför inte låta julen bli starten på ditt nya och hälsosaamma liv?

Många människor är oroliga för vad julmaten ska göra med deras hälsa. De får uppmaningar om att skära bort det feta på skinkan och att undvika allt som har med gamla traditioner att göra. Men människor som åt traditionell julmat var ju inte feta, och de hade bara en bråkdel av dagens välfärdssjukdomar. Har vi ett hälsorecept, så är det att äta som farfar och farmor gjorde!

Jag har gått runt i våra livsmedelsaffärer och studerat vad som finns på hyllor och i frysdiskar. Det mesta är industriellt producerad mat, fylld med tillsatser och nogsamt befriad från de näringsämnen som vi behöver. Maten är snål på fett och rik på socker, stärkelse och kemikalier. Det är sådan mat som skapar dagens övervikt och diabetes.

Men det finns korv, fläsk och sylta att tillgå. Och letar man länge hittar man kanske en skinka med en rejäl fettrand. Och feta revbensspjäll finns det gott om. Det är sådan mat som generationerna före oss har ätit.

Var inte rädd för riktig mat!

Varför inte göra slag i saken och ta tag i din hälsa på allvar? Det enklaste sättet att göra det är att återinföra traditionella svenska julseder. Bort med mager skinka från en plågad gris, bort med nyckelhålsmärkt mat och konstgjorda fetter. Ta fram farmors gamla kokbok och ät den mat som vi åt för femtio år sedan. Då blir du mätt och nöjd och slipper alla dessa blodsockersvängningar och ”sug” som förgiftar vardagen för så många.

Med vårt stillasittande liv måste vi vara sparsamma med julgotter och sockrad risgrynsgröt. Det höjer blodsockret och stänger fettförbränningen. Sådana näringsfria energibomber ska man vara skogshuggare för att klara.

Men revbensspjäll och grönkål gör ingen människa fet!

Lyssna inte på de fettskrämda apostlarna.

I juletid framträder ofta några anorektiska hälsoapostlar med budskapet att mager mat ger hälsa. De rekommenderar dig att skära bort fettet och att äta mycket bröd och mycket färggranna grönsaker. Och de är sällan särskilt rädda för socker.

De som kommer med detta budskap är naturligt slanka människor, personer som kan äta vad som helst utan att gå upp i vikt. Vi som har lätt för att lägga på oss fett tillhör en annan sort. Vi tål fett, men vi tål inte socker.

Lyssna inte på sådana apostlar. Det är deras fettsnåla och sockerrika budskap som gör så många svenskar feta och sjuka. Äter du deras kost får du ett blodsocker som åker berg och dalbana. Du blir kortvarigt mätt och snabbt hungrig igen.

Så ska ingen människa som är mån om sin hälsa äta. Vill du få en behaglig och långvarig mättnad ska du äta smör och ost och sill. Du ska äta skinka, revbensspjäll och korv. Och du ska inte vara rädd för fettet. Äter man sådan mat så slipper man övervikt och diabetes.

Jag blev själv smal och frisk på julmat! För fem år sedan inledde jag min egen hälsoresa. Jag började enkelt uttryckt att äta traditionell julmat året om. Med hjälp av denna ursprungliga mat har jag gått från sjukdom till perfekt hälsa. Som en bonus har jag gått ner 65 kilo i vikt.

Tro inte på de magra apostlarna, de som säger att du ska äta mycket bröd och akta dig för fett. Ät som våra förfäder gjorde. Då kan denna jul bli inledningen på din egen hälsoresa!

Dagens debattör

Sten Sture Skaldeman