ÅSIKT

"Ni skriver bara om kristna avarter"

Skriv mer om oss på landsbygden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Vi som bor på landsbygden runt om i Sverige skulle nog uppskatta om ni kunde skriva lite mer om vad som händer och sker runt omkring oss. Sverige är så mycket mera än storstäder.

Daniel Brattén

Svar: Du har rätt, det finns mycket att ta upp av sånt som händer runt om i landet. För inte så länge sedan gjorde vi en artikelserie om småföretagare runt om i Sverige som drev blomstrande små företag. Det var bland annat lokala slakterier, vinodlare och osttillverkare. Det blev mycket uppskattat. Men naturligtvis kan vi bli mycket bättre.

Mycket snack och lite verkstad

Du svarar ofta att du ”tar till dig kritik” och ”det här ska vi bli bättre på”, men det känns som mycket snack och lite verkstad. Löpsedlarna har fortfarande nakenchocker och nyligen snyftade Linda Rosing ut om sitt utvikningsliv.

Kan du inte bara vara ärlig och säga ”okej, så här är det: skvaller och sex säljer och därför tänker vi fortsätta med nakenchocker och utvikningsbrudar”?

Jörgen

Svar: Enligt vårt arkiv har vi inte haft ordet ”nakenchock” på löpet den senaste tiden. Och vad beträffar Linda Rosing har jag aldrig sagt att vi ska sluta skriva om henne. Rätt ska vara rätt.

Ni skapar könsmotsättningar

Varför gör Aftonbladet stora rubriker av forskningsresultat i stil med ”män intelligentare än kvinnor” eller ”kvinnor kör bättre än män”? Olika forskningar kommer alltid att visa på olika resultat, beroende på vem som utför forskningen, vilka metoder som används och vilka parametrar man tar hänsyn till.

Att redovisa en enstaka forskning i ett sådant ämne tillför inte mer än att man skapar ytterligare motsättningar mellan könen.

Signe

Svar: Jag tror inte motsättningarna i samhället ökar på grund av att vi skriver om olika forskarrapporter. Och som du själv påpekar: en heltäckande, entydig och hundraprocentig sann bild får man aldrig.

Man tjänar inget när man köper

Jag köper en tjänst eller vara för att ni har skrivit att man kan tjäna pengar på den. Vad händer om jag blir tjurig för att jag inte alls tjänar pengar på den, som jag ju inte kommer göra?

Du förstår säkert vart jag är på väg med detta ? varför kan ni inte sluta med att skriva att man kan ”tjäna” pengar på att köpa smart? Det heter att man ”sparar” pengar. Att tjäna pengar innebär faktiskt inkomst, inte mindre spenderade pengar vid ett köp.

Thomas

Svar: Man kan tjäna pengar på många olika sätt. Om man hittar en mack som säljer bensin för halva priset, så har man visserligen inte tjänat in mellanskillnaden som en inkomst. Däremot har man sänkt sina kostnader och därigenom har man mer pengar kvar i plånboken. Och för dessa pengar kan man till exempel köpa Aftonbladet och lite till.

Ni skriver bara om kristna avarter

Jag har en fråga som handlar om er hållning till aktiva kristna. Jag har iakttagit hur många tusen ungdomar samlas till festivaler där det är ”högt till taket”, man firar och har roligt. Det jag märkt är att det vid dessa tillfällen inte behövs några poliser. Firmor som hyr ut tält och annan utrustning kan kommentera att ”det är roligt att hyra ut åt er för vi slipper sanera sakerna” etc.

I motsats till detta behövs det ibland poliser när hundra personer ska se på en match.

När ni någon gång skriver om kristna handlar det om avarter, ganska få men spektakulära. Jag skulle vilja veta varför, och även erbjuda att tipsa om positiva exempel.

Tord Johansson

Svar: Håller med dig om att medier är dåliga på att hitta positiva nyheter.

Vårt uppdrag är visserligen att grans-ka samhället, och det ska vi göra. Men det betyder ju inte att goda exempel ska väljas bort.

Jag tar gärna emot tips från dig som visar på goda och inspirerande insatser som görs för och av medborgarna.