ÅSIKT

"Var Kikki äter är väl ingen nyhet"

Onödigt att visa en så grym bild

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Mina barn är 13 och 10 år gamla. De visar ett ganska stort intresse för att följa med i vad som händer i världen. Där är kvällstidningarna ett mycket gott hjälpmedel. I Aftonbladet samlas både större och mindre nyheter på ett sätt som gör det enkelt även för vår 13-åring, med lite hjälp från oss föräldrar, att tillgodogöra sig det mesta.

Jag blev mycket bestört 30/9 när jag upptäckte att ni valt att publicera en grym bild på en hundvalp med krokar som stack ut genom munnen. Det gällde en artikel om hajfiske med levande byten.

Jag kan förstå att man ibland blir tvungen att publicera en otäck bild för att ytterligare understryka något eller för att väcka opinion, men i det här fallet menar jag att texten var mer än tillräckligt utmålande. Hittills anser jag att Aftonbladet ”legat rätt” när det gäller balansgången visa eller inte visa stötande bilder. Är det en ny trend på gång eller var den här typen av bild ett undantag?

Tommy, Värmdö

Svar: Du har helt rätt i att detta är en ständig balansgång som kräver gott omdöme. Å ena sidan ska media visa verkligheten som den ser ut, men å andra sidan ska vi inte frossa i hemskheter i spekulativt syfte. Du är inte ensam om att reagera på bilden av hundvalpen med krokar genom nosen, den var hemsk. Kanske borde vi ha avstått från att publicera den.

Var Kikki äter är väl ingen nyhet

Varför är det en nyhet om Kikki Danielsson äter i smyg så ingen ska se det. Vem som helst får väl äta vad och hur den personen vill. Det kan väl aldrig vara en nyhet som platsar i Aftonbladet eller någon annan tidning. Kändis eller inte, var man äter är väl om något vars och ens ensak.

Lennart Löfman

Svar: Den artikel du syftar på har väckt en del reaktioner. Många tycker som du att det är helt ointressant vad Kikki Danielsson äter och var hon äter. Syftet med artikeln var att beskriva Kikkis ångest för sin övervikt, ett problem hon inte är ensam om.

Dålig journalistik om fartkameror

”Så klarar du fartkameran” – vad är det för slags journalistik?

”Så här ska du köra på vägarna: lagenligt eller långsammare” – det vore något att läsa, både för kungafamiljen och övriga bilförare i landet som inte själva har fattat meningen med bilåkning (icke livshotande transport från A till B).

Anledningen till att jag blir så ledsen på artiklar i Aftonbladet av till exempel den här fartkameratypen är att jag förväntar mig något bättre än detta!

Margareta Runqvist,

mamma och mormor

Svar: Självklart ska inte Aftonbladet medverka till att folk begår brottsliga handlingar. Däremot tycker jag det är befogat att berätta om att de flesta skåp för hastighetsövervakning saknar kamera.

Varför var gatunamnet så viktigt?

Underrubriken på er hemsida för en tid sedan var ”Loa Falkman krockade ? på Malmskillnadsgatan”. Varför var gatunamnet av så stort intresse? Det var naturligtvis inte relevant. Åtminstone motiverade det inte att adressen skulle vara med i rubriken. Anledningen till att den var det är att det är allmänt känt att det förekommer prostitution på Malmskillnadsgatan. Att indirekt knyta Loa Falkman till gatan betyder lösnummer. Eller fanns det någon annan tanke med publiceringen?

Mikael Persson

Svar: Jag tror faktiskt du ser spöken mitt på ljusa dagen. Olyckan skedde ju på Malmskillnadsgatan, därför finns den upplysningen med i artikeln. Att koppla det till prostitution är väl att ta i. Och den baktanken fanns absolut inte hos reportern eller rubriksättaren.