ÅSIKT

”Trovärdighet bygger på politikens innehåll”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Som-institutet i Göteborg spottar ut undersökningar inför valet. Häromdagen kom den årliga mätningen av partiledarnas popularitet. Resultatet var skrämmande. Partiledarna mäts på en skala från plus femtio till minus femtio. Fredrik Reinfeldt tog hem segern som den populäraste partiledaren med åtta pluspoäng. Lars Ohly intog som vanligt jumboplatsen med minus 18 poäng. De övriga partiledarna hamnade alla under nollstrecket. Göran Persson fick till exempel minus fyra och Lars Leijonborg minus tre.

Sören Holmberg som har gjort undersökningen tolkar resultatet som om partiledarna spelar en betydligt mindre roll än tidigare. Jag tolkar det som en katastrof för de etablerade partierna. Vilka representerar de egentligen?

Det är ytterligare ett bevis på hur illa demokratin fungerar och framför allt hur viktig demokratifrågan borde vara i valet. Riksdagspartierna kan inte fortsätta ersätta sina krympande medlemstal med nya ombudsmän finansierade via skattepengar. Folk är inte bara röstboskap som går att köpa med lite reformer under ett valår. Trovärdighet bygger på politikens innehåll. Politikens innehåll stärker en partiledare.

Mejla oss: [email protected]

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM