ÅSIKT

Vi försöker bara göra vårt jobb

DEBATT

Nina Nedeby om våld på krogen efter Anna Sjödin-fallet

Att påstå att vakterna är de ansvariga för krogvåldet och allt ont som sker berusade människor utanför krogarna?? DET är kränkande.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Efter att ha arbetat som servitris på alla typer av krogar i ca 15 år är det beklämmande att se hur Anna Sjödin, Peter Skeppström m fl försöker smutskasta de vakter, servitriser, barpersonal och poliser som enbart gör sitt arbete och följer den tajta lag för alkoholservering som de själva står bakom.

Är man överserverad blir man nekad, är man avvisad från lokalen ska man gå, blir man omhändertagen av polis är det bara att snällt följa med – PUNKT!

Anna Sjödin och co anser sig djupt kränkta. Huruvida de använt rasistiska glåpord, misshandlat servitrisen, gjort våldsamt motstånd etc får utredningen utvisa. Att Sjödin var mer eller mindre aspackad är direkt löjligt att ifrågasätta. Hon hade aldrig blivit nekad i baren annars – barmästaren har ett stort tryck från krögaren att SÄLJA men å andra sidan ett stort tryck från våra politiker att INTE överservera.

Nästan alla kändisar har en förmåga att blåsa upp sig redan i dörren vid insläppet och med några järn innanför västen är man ”Kungen i djungeln”. Att Sjödin efter sin kraftiga berusning vågar gå ut så hårt istället för att be om ursäkt och krypa in i skamvrån är en gåta.

Vakterna å sin sida känner sig också kränkta över att när de utövar sitt yrke och blir kraftigt ifrågasatta för att de gav sig på ”fel” person. De är vana vid glåpord och fylla, dessutom är de själva helt nyktra på arbetet.

Att påstå att vakterna är de ansvariga för krogvåldet och allt ont som sker berusade människor utanför krogarna. DET är kränkande.

En stor fråga under den utbildning som i stort sett all personal får är givetvis: När är en person överserverad? Jo, när en person uppträder märkbart berusat, t ex sluddrar eller gestikulerar vilt.

Alkohollagen skapar en moment 22-situation. Alkohol är inte särskilt roligt, plockar inte fram det bästa hos människan och gör ett flertal människor störiga och aggressiva. Ska vi ha den som den enda tillåtna drogen i samhället kommer den alltid att skapa problem.

Det är nog dags för politikerna, som i flertalet fall uppenbarligen inte spottar i glaset, att sluta med dubbelmoralen och inse konsekvenserna. Det går inte att lägga ansvaret för dessa konsekvenser på dörrvakter och serveringspersonal.

Jag blir ofta förvånad och imponerad av hur tålmodiga de flesta vakter är. Bortsett från att människor i största allmänhet är väldigt tröttsamma när de börjar närma sig överserveringsstadiet får vakterna dessutom ständigt ta emot glåpord, hot, sexuella inviter, våld m m.

Politikerna har lyckats undanta sig själva från trängselskatt, resekostnader, läkemedelskostnader mm. De har sett till att få en löneökning som vi arbetare kan drömma om och otroliga förmåner om de förlorar sina arbeten.

Ska de nu också glida undan med att svina på krogen – det känns inte rätt.

Och snälla Anna – ditt enda sätt att rädda ansiktet är: BE OM URSÄKT.

DUELLEN – om våld på krogen efter Anna Sjödin-fallet

Nina Nedeby (servitris och frilansskribent Ljusterö)