ÅSIKT

Nu vänder opinionen mot kärnkraft

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

I dag är det måndag och egentligen vaknar vi upp till en ny verklighet. Kärnkraften är åter på tapeten. Helt säkert kommer nu den svenska opinionen mot kärnkraft att vända. Varför? Ja, inte beror det på att centern har bytt fot i sin gamla profilfråga. Så stor är inte Maudismen.

Det handlar snarare om USA och George Bush.

I slutet av förra veckan besökte George Bush ett kärnkraftverk och under stora applåder meddelade han att USA nu tänker satsa stort på utbyggnaden av kärnkraft. Oljan är bristvara och USA behöver sin kärnkraft, var budskapet. När världens enda stormakt talar så lyssnar de andra länderna andäktigt. Sedan håller de i princip med.

Jag tillhör de som varken är för eller mot kärnkraften. Men visst finns det faror. Hur lagrar man avfallet så att inte kommande generationer drabbas? Vad händer när olyckan är framme?

När ska vi tänka på vad det kostar att ständigt dagtinga med miljön. När folkbilen är ett faktum i Kina och Indien och miljarder bilar rullar på vägarna och förgiftar miljön – har vi nytta av kärnkraftverken då?

ARTIKELN HANDLAR OM