Debatt

Kitimbwa Sabuni: Tre av fyra muslimer har röstat på S – fram till nu

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Brännmärks som fanatiker på svaga grunder

Kitimbwa Sabuni.
Kitimbwa Sabuni.

Vad har den före detta påven Benedikt XVI för kvinnosyn? Jag vet inte, men i många år var han ledare för en organisation där kvinnor inte tillåts hålla någon topposition. Han har sagt att homosexuella är "människor som förstör själva essensen av den mänskliga skapelsen" och att profeten Muhammed bara har fört onda och omänskliga ting till världen.

Föreställ er att påven kom till Sverige på inbjudan av svenska socialdemokratiska katoliker. Skulle tidningarna då sätta rubriker som "hatpredikant ", "fanatiker" och "extremist"? Skulle alla som gillat en tweet från påven riskera att slängas ut ur Socialdemokraterna?

Nej, för ingen skulle finna det värt mödan att starta ett drev mot katolikerna, och Expo hade inte hjälpt till med en kampanj om problemet med de katolska sossarna som ger legitimitet åt "islamofoben" Benedikt. Det nödvändiga kristofobiska klimatet saknas för detta drev och analysen att några katoliker i Sverige ger legitimitet åt ledaren för världens största organisation skulle skrattas åt. Påven har redan legitimitet så även om han skulle uttrycka sig antimuslimskt och kvinnofientligt kan han tack vare sin ställning inte bara avfärdas. De flesta skulle också vara beredda att fråga sig om det finns andra sidor av påven som nyanserar det hela.

Omar Mustafa, däremot, har utsatts för en välregisserad häxjakt som helt hämtat näring i antimuslimska strömningar i samhället och politiken. Han fick avgå för att Islamiska förbundet bjudit in bland andra Dr. Azzam Tamimi, en regelbunden gäst på al-Jazira och krönikör i The Guardian, som är en viktig debattör i den muslimska världen och tidigare bjudits till Sverige av Palmecentret.

Man kan ifrågasätta Expos tvärsäkra dom och undra varför de inte på samma sätt brännmärker Tobias Billström för hans uttalande om människor som inte har blå ögon. Hur som helst har Tamimi en ställning i den muslimska världen som gör det lika orimligt att bannlysa alla muslimer som har med honom att göra som att slänga ut alla katoliker som har samröre med påven ur Socialdemokraterna. I den situationen anser jag det föredömligt att välja Mustafas strategi, att bjuda in men på plats bemöta alla uttalanden som strider mot hans egna demokratiska värderingar.

En annan inbjuden, Yasir Qadhi, kallas "extremist" baserat på ett uttalande om att homosexuella som vill leva i enlighet med islams föreskrifter måste avhålla sig från att leva ut sin homosexualitet. Den som ser hela framträdandet hör honom berätta att de abrahamitiska religionerna har detta gemensamt men att det enligt honom i slutändan är upp till varje människa att välja själv hur den vill leva. Det är knappast en extremists ord.

Slutligen kallas journalisten Yvonne Ridley antisemit för ett uttalande om att sionister har stor påverkan på media när det kommer till Palestinafrågan. Självklart, med tanke på antisemitismen som faktiskt finns, kan det vara problematiskt med utsagor som anspelar på "judisk" makt men det är inte antisemitism att hävda att en påverkansapparat som fokuserar på en enda fråga och kan mobilisera betydande ekonomiska och organisatoriska resurser har inflytande.

Fler människor behöver vara beredda att ifrågasätta ordningen där muslimer på svaga grunder brännmärks som fanatiker, extremister och antisemiter så att alla som haft något med dem att göra också blir till bovar som det numera helt ryggradslösa socialdemokratiska partiet kan slänga ut efter några negativa rubriker. Socialdemokraterna borde veta att de människor de blidkar genom att förvisa Mustafa från partiet ändå inte var socialdemokratiska väljare.

Samtidigt röstar 75 procent av svenska muslimer socialdemokratiskt. Men jag tror det är slut med det nu.

Kitimbwa Sabuni

Muslimska mänskliga rättighetskommittén

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt