Debatt

M-kommunpolitiker: Moderaterna måste bli ett välfärdsparti

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vi har inte lyckats se människors vardagsproblem

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.
Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

I helgen samlas tusentals moderata kommunpolitiker i Karlstad på Sverigemötet. I fler kommuner än någonsin tidigare är kommunstyrelsens ordförande moderat. Moderaterna har gått från att vara ett isolerat parti till att bli ett regeringsbärande parti.

Sedan Moderaterna inledde sin förnyelse har en sak varit tydlig: partiets placering i politikens periferi under 1900-talet har inte berott på att våra politiska motståndare har varit bra på att vinna val, utan på att Moderaterna har företrätt en politik som har misslyckats med att bemöta viktiga samhällsproblem i ­människors vardag.

Dessa misslyckanden blir som mest synliga på Sverigemötet. Moderaterna har i dag ett enastående förtroende i ekonomifrågor och vi är det parti som har bäst lösningar för att få fler människor i arbete. Men välfärds­frågorna släpar fortfarande efter. Det är svårt att bli förvånad över.

En uppmärksammad händelse under Sverigemötet är Moderata ungdomsförbundets blåa och röda lista. De moderatstyrda kommuner som har genomfört störst skattesänkningar och har lägst skatt återfinns på den blå listan. Motsatsen återfinns på den röda listan. Budskapet är tydligt, skiljelinjen mellan Moderaterna och det andra stora partiet i kommunerna förväntas vara skattenivån. Fler diskussioner handlar om att minska kostnaderna för välfärden för att kunna genomföra skattesänkningar än om hur vårt parti kan höja kvaliteten i skolan med samma resurser.

En annan tilldragelse under året är publiceringen av Svenskt Näringslivs rankning av näringslivsklimatet i landets kommuner. Trots att Svenskt Näringsliv är en intresseorganisation bland flera andra väljer många moderata kommunpolitiker att lägga mycket tid och ansträngning på att hamna högt på denna lista.

Ändå är det sällan vi kommer i kontakt med människor som delar dessa prioriteringar. Föräldrar vi möter pratar snarare om att barngrupperna i för­skolan är för stora och att de inte är säkra på att barnen lär sig det de behöver i skolan. Andra oroar sig för om deras mamma kommer att få hjälp av en äldre­omsorg som ­håller den kvalitet man kan förvänta sig av ett anständigt samhälle.

Klyftan mellan väljarnas förväntningar på oss som parti och vår internkultur skapar problem i vår ambition att bli ett brett välfärdsparti för alla. Det är svårt att utveckla en trovärdig kommunal politik för en bättre skola när tongivande personer hellre vill prata skattesänkningar och näringslivsfrågor. Den överdrivna vikt som läggs vid ovanstående frågor skrämmer bort kvinnor från ledande positioner och innebär därför ett stort jämställdhetsproblem.

När moderata kommunpolitiker från hela Sverige möter varandra borde det vara för att diskutera hur vi gör välfärden bättre. Vi efterfrågar ett tydligare ställningstagande från partiledningen. För trots att 87 procent av kommunernas och landstingens budget går till välfärdsverksamhet handlar mindre än var femte seminariepass på Sverigemötet om välfärden. Samtidigt återfinns seminarier om försvarspolitik och hur man säljer sina sopor.

Vi måste omgående utveckla vårt partis svar på hur skolan, vården och äldreomsorgen ska bli bättre i våra kommuner. Då duger det inte att uppmärksamma skattesänkarlistor och näringslivs­rankningar.

Valet 2014 kommer att avgöras av jobben och ekonomin. Men bortom det kan Moderaterna inte fortsätta vara ett samhälls­bärande parti utan att bli ett ­välfärdsparti. Det är dags för ­moderata kommunpolitiker från hela landet att samlas till Välfärds­mötet.

Mikael T. Eriksson

Oppositionsråd, Sundbyberg

Christian Gustavsson

Kommunalråd, Linköping

Marléne Lund Kopparklint

Kommunalråd, Karlstad

Maria Stockhaus

Kommunalråd, Sollentuna

Patric Åberg

Kommunstyrelsens ordförande, Östra Göinge

Anders Åhrlin

Oppositionsråd, Örebro

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt