Debatt

Vi kan inte lita på att andra löser gängvåldet

Slutreplik från Moderaterna om polisens möjlighet att avlyssna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Varje slag mot den svenska organiserade brottsligheten kan inte ske inom ramen för internationellt samarbete Polisen måste ha tekniska och juridiska verktyg också till egna operationer. Slutreplik från Johan Forssell.
Varje slag mot den svenska organiserade brottsligheten kan inte ske inom ramen för internationellt samarbete Polisen måste ha tekniska och juridiska verktyg också till egna operationer. Slutreplik från Johan Forssell.

DEBATT

SLUTREPLIK. När Moderaterna synar regeringens hyckleri om hemliga tvångsmedel försöker Fredrik Lundh Sammeli få det till att vi inte respekterar svensk polis. Det är en imponerande kullerbytta.

Jag säger det igen: svensk polis gör ett fantastiskt jobb. Men det är inte tack vare regeringen, som inte vill eller kan ge svensk polis de verktyg som polisen själv efterfrågat.

Naturligtvis vänder vi oss inte emot att svensk polis samarbetar med andra länder. Det är naturligt och nödvändigt i dagens värld.

Men hur Lundh Sammeli än vrider sig kvarstår faktum att insatsen har möjliggjorts av utländsk lagstiftning.

Varje slag mot den svenska organiserade brottsligheten kan inte ske inom ramen för internationellt samarbete, polisen måste ha tekniska och juridiska verktyg också till egna operationer.

För att trycka tillbaka gängen krävs mönsterbrytande åtgärder, däribland möjligheten att använda proaktiva hemliga tvångsmedel mot gängkriminella.

Det är just dessa personer som skulle träffas av vårt förslag, och det är en direkt lögn att vårt förslag innebär att vem som helst ska kunna avlyssnas. Att möjliggöra proaktiv avlyssning här i Sverige skulle dessutom stärka rättssäkerheten genom att det skulle skapas rättssäkerhetsmekanismer som vi själva kan styra över.

Flera gånger har Moderaterna sökt svar från regeringen i frågan om proaktiv avlyssning. Men gång på gång duckar ansvariga statsråd.

När Mikael Damberg återigen avstår från att replikera – och i stället skickar ut Fredrik Lundh Sammeli till sitt försvar – blir det tydligt att regeringen står uppgiven och handfallen inför problemet med gängkriminaliteten.


Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kampen mot gängvåldet

LÄS VIDARE

DEBATT Hyckleri när Damberg säger nej till avlyssning

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen mot gängvåldet

Johan Forssell

Mikael Damberg

Fredrik Lundh Sammeli

Socialdemokraterna