Debatt

Ditt parti försämrar äldrevården, Busch

Debattörerna: Sluta prata och ta ansvar i stället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ebba Busch, sluta prata om hur mycket ni prioriterar äldreomsorgen och se till att dina partikamrater runt om i landet börjar leverera. Inga fler nedskärningar eller försämringar för personalen, skriver Clara Lindblom, Daniel Bernmar, Nicklas Lundström och Tobias Smedberg.
Ebba Busch, sluta prata om hur mycket ni prioriterar äldreomsorgen och se till att dina partikamrater runt om i landet börjar leverera. Inga fler nedskärningar eller försämringar för personalen, skriver Clara Lindblom, Daniel Bernmar, Nicklas Lundström och Tobias Smedberg.

DEBATT

DEBATT. I opposition presenterar Kristdemokraternas Ebba Busch satsningar på äldreomsorgen. Men där hennes parti styr får de äldre det sämre. Om våra äldre ska få en bättre omsorg måste KD börja leva upp till sina ord.

Kristdemokraterna är med och styr över äldreomsorgen i många kommuner i Sverige. I landets största kommun, Stockholms stad, har de till och med huvudansvaret för äldreomsorgen. Där har de, på bara två år, genomfört nedskärningar på över 165 miljoner kronor. Deras hantering av coronapandemin har också fått hård kritik och kommer att granskas.

Nyligen kom också siffror som visar att en större andel äldre i Stockholm får avslag på sin ansökan om plats på äldreboende. Till en viss sorts boende ökar avslagen med så mycket som 40 procent. Så stor är skillnaden mellan vad KD säger och vad de faktiskt gör.

I Norrköping är Kristdemokraterna också med och styr. Där har de, trots kraftiga protester från personalen, varit med och genomfört nedskärningar på 42 miljoner kronor. Det har lett till färre undersköterskor inom demensomsorgen vilket slagit mot de svagaste äldre.

Och det är inte bara i rena pengar som KD försämrar äldreomsorgen. I Göteborg, där de också har huvudansvaret för äldreomsorgen, har de bland annat varit med och slopat målet om att minska andelen timavlönade.

Det har inneburit en försämring för de äldre som tycker att det är viktigt att känna igen personalen som kommer hem till dem. Dessutom är det särskilt anmärkningsvärt då vi befinner oss i en pandemi där de äldres kontakter bör begränsas.

De här exemplen kommer egentligen inte som någon överraskning. När Ebba Busch själv var ansvarig för äldreomsorgen under sin tid som kommunalråd i Uppsala fick hon nämligen kritik för dåligt bemannade demensboenden och växande köer till äldreboendena. Hon genomförde också omfattande privatiseringar som visade sig fördyra äldreomsorgen kraftigt.

Och under Alliansens åtta år vid regeringsmakten försvann nästan 10 000 äldreboendeplatser. Då ingick Kristdemokraterna inte bara i regeringen utan hade dessutom särskilt ansvar för äldrefrågorna.

Så Ebba Busch, sluta prata om hur mycket ni prioriterar äldreomsorgen och börja i stället se till att dina partikamrater runt om i landet med ansvar för äldreomsorg börjar leverera. Inga fler nedskärningar eller försämringar för personalen!

Ingen ska tveka inför att söka plats på äldreboende och inget barn ska behöva fundera över om ens mamma eller pappa får god omsorg när de behöver. Äldreomsorgen måste prioriteras och få resurser, och personalen måste få bättre arbetsvillkor och högre löner för det viktiga arbete de gör.

Det är framförallt viktigt för de äldre.


Clara Lindblom, oppositionsborgarråd Stockholm (V)
Daniel Bernmar, kommunalråd Göteborg (V)
Nicklas Lundström, oppositionsråd Norrköping (V)
Tobias Smedberg, kommunalråd Uppsala (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Clara Lindblom

LÄS VIDARE

DEBATT Så ska sjuka slippa köa olagligt länge för vård

ÄMNEN I ARTIKELN

Clara Lindblom

Ebba Busch

Stockholms stad

Äldrevård

Kristdemokraterna

Uppsala

Norrköping