S ser inte problemen man själva skapat

Replik från M i Stockholm om bostadspolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Efter sex år i regeringsställning behöver Socialdemokraterna vakna och ta bostadsbristen på allvar. Partiet ser inte de samhällsproblem man själva skapat. Replik från Dennis Wedin.
Efter sex år i regeringsställning behöver Socialdemokraterna vakna och ta bostadsbristen på allvar. Partiet ser inte de samhällsproblem man själva skapat. Replik från Dennis Wedin.

REPLIK. Socialdemokraterna är helt blinda för de samhällsproblem man själva skapat. Det finns ett akut behov efter nationella regelförenklingar, snabbare överklagandeprocesser och minskade amorteringskrav.

Den grönblåa majoriteten i Stockholm arbetar hårt för att motverka bostadsbristen. Bostadsförmedlingen har slagit rekord i förmedlade hyresrätter varje år under vårt styre, i år passerar vi snart 17 000 vilket är mer än man någonsin förmedlat. Av dessa förmedlade hyresrätter utgör privata fastighetsägare runt 50 procent, och signalerar ett stort intresse att bygga mer. Det välkomnar vi.

Samtidigt har vi gett hyresgäster möjlighet att ombilda i elva ytterstadsområden där allmännyttan är särskilt dominerande, i likhet med hur Socialdemokraterna gjort i Göteborg och på andra håll. Detta är ett verktyg för att bryta segregation och för att fler ska kunna ta sig in på bostadsmarknaden.

När Socialdemokraterna styrde Stockholm under förra mandatperioden minskade den totala andelen hyresrätter. Bostadskön ökade i bostadsförmedlingen med över 150 000 personer och kötiden med 2,6 år. Det är mer än under någon av de perioder som Moderaterna varit med och styrt staden.

Det är få som kan få en hyresrätt fixad på Östermalm via facket såsom Annika Strandhäll.

Det var dessutom under S-styret som möjligheten till förtur stramades åt. Nu pågår ett arbete med att se över hela processkedjan för att säkerställa att personer som är utsatta för våld i nära relation och har rätt till förtur också får tillgång till det.

Skribenterna är också så okunniga att man lyfter det statliga investeringsstödet trots att deras lokala företrädare Karin Wanngård (S) på samma debattsida förklarat att det ”inte fungerar som tänkt, i synnerhet i våra storstäder”. Riksrevisionen har sågat det för att ha marginell effekt, vara missriktat och sällan nå storstäder som Stockholm.

Efter sex år i regeringsställning behöver Socialdemokraterna vakna och ta bostadsbristen på allvar.


Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE