Debatt

Var är satsningarna på vårdpersonalen?

Replik från Vänsterpartiet om Region Stockholms budget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kraftiga nedskärningar i vården med fortsatta sparkrav på sjukhusen och obefintliga satsningar på vårdpersonalen är att vänta. Trots detta menar man att Region Stockholm är fullt rustade för en andra våg av covid-19, skriver Anna Sehlin och Jonas Lindberg.
Kraftiga nedskärningar i vården med fortsatta sparkrav på sjukhusen och obefintliga satsningar på vårdpersonalen är att vänta. Trots detta menar man att Region Stockholm är fullt rustade för en andra våg av covid-19, skriver Anna Sehlin och Jonas Lindberg.

DEBATT

REPLIK. I går klubbades den blågröna majoritetens budget för 2021 igenom. Kraftiga nedskärningar i vården med fortsatta sparkrav på sjukhusen och obefintliga satsningar på vårdpersonalen är att vänta. Trots detta menar man att Region Stockholm är fullt rustade för en andra våg av covid-19.

Samma dag så skriver Stockholms sjukvårdsupprop om hur den politiska ledningen vägrar lyssna på larmen från vårdpersonalen.

Vi har enorm personalbrist inom vården i Stockholm i dag. Stockholm har näst minst antal sjuksköterskor på befolkningsnivå i Sverige. DN rapporterade förra månaden att sjukskrivningar bland vårdanställda i regionen ökar på grund av den höga arbetsbelastningen sedan covid-19 kom till Sverige.

Vårt svar till vårdpersonalen skiljer oss från majoritetens, vi vill inte tacka med applåder och nedskärningar, vill anställa fler sjuksköterskor och vi vill möjliggöra för vårdpersonalen att orka med en andra våg.

Majoriteten skriver att med deras budget så fortsätter arbetet med att bli en ännu bättre arbetsgivare för vårdpersonalen. Samtidigt vägrar man att använda det överskott på över tre miljarder kronor regionen har under 2020 till att ta bort underskotten på sjukhusen. Det hade temporärt gett lite andrum. Varslen har visserligen upphört men det beror på att administrativa tjänster skurits ned samt undvikit att tillsätta vakanser.

Cyniskt nog kallar man personal som sagt upp sig på grund dåliga arbetsvillkor och utmattning för ”naturliga avgångar”. Utan personal, ingen vård.

Om vår budget antagits hade vårdpersonalen fått fler fastanställda kollegor, högre löner, bättre scheman som möjliggör återhämtning och kortare arbetstid. Vi har budgeterat för att kunna öronmärka en miljard kronor till vårdpersonalen.

Vårdpersonalen gör ett fantastiskt jobb med att tackla andra vågen av covid-19. Vänsterpartiet sörjer att de med den blågröna majoritetens budget kommer få det mycket svårare än nödvändigt.

Tar vi bättre hand om vårdens personal så tar dom bättre hand om oss patienter sedan.


Anna Sehlin, oppositionsråd, Region Stockholm (V)
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson, Region Stockholm (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Vårdpolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Så ska Stockholm klara av den andra vågen

ÄMNEN I ARTIKELN

Vårdpolitik

Vård & omsorg

Coronaviruset

Region Stockholm

Covid-19

Vänsterpartiet