Debatt

S i Malmö gömmer och glömmer de arbetslösa

Replik från Moderaterna om hur arbetslösheten ska bekämpas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Arif och Schönström verkar nöjda trots att arbetslösheten i Malmö är högst i hela landet. Att ställa krav är att bry sig. Arbetslinjen bygger på att den som försörjer sig genom bidrag ska göra allt den kan för att komma närmre arbetsmarknaden. Det är rimligt och rättvist. Replik från Helena Nanne, Moderaterna.

DEBATT

REPLIK MALMÖ. Två av Socialdemokraternas mäktigaste heltidspolitiker skriver i en debattartikel att ”Malmös arbetsmarknad är inne i en positiv utveckling”.

Det är en helt obegriplig beskrivning som får en att undra vilken verklighet Sedat Arif (S) och Andreas Schönström (S) lever i.

Arbetslösheten i Malmö är dubbelt så hög som riksgenomsnittet, till och med högst i hela landet. Var tionde krona som betalas ut i socialbidrag i Sverige, betalas ut i Malmö.

Arif och Schönström verkar av någon outgrundlig anledning nöjda. Det är ett hån mot alla de Malmöbor som lever i livslångt utanförskap och mot de barn som Socialdemokraterna låter ärva utanförskapet generation efter generation.

Det blir nästan komiskt att läsa att Socialdemokraternas ambitioner är ”så höga att statens verktyg inte alltid räcker till”, när Socialdemokraternas lokala arbetsmarknadspolitik förlitar sig på statligt finansierade extratjänster.

Enligt Arbetsförmedlingens egen statistik leder extratjänster bara till jobb för 2.3 procent, men denna dokumenterat misslyckade insats tillåts ändå att dominera, eftersom staten betalar. Pengarna till egna insatser som kommunfullmäktige beslutade om förra året på grund av pandemin har inte ens använts.

Socialdemokraterna bryr sig inte om att få fler i arbete, det enda som räknas är att den egna statistiken ser rätt ut på pappret. Att arbetslösa göms och glöms bort i systemet verkar inte bekymra det så kallade arbetarpartiet.

Att ställa krav är att bry sig. Arbetslinjen bygger på att den som försörjer sig genom bidrag ska göra allt den kan för att komma närmre arbetsmarknaden. Det är rimligt och rättvist. Krav kombineras givetvis med insatser på heltid som leder till arbete på riktigt.

Hade Arif och Schönström, som är heltidsavlönade politiker, bemödat sig att läsa den moderata budgeten eller andra förslag från oss hade de känt till det. Hade de tagit av sig de socialdemokratiska skygglapparna hade de också insett att arbetslinjen fungerar. 


Helena Nanne, andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Malmö

LÄS VIDARE

DEBATT Bara hårdare tag ger inte nya jobb i Malmö

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Moderaterna

Socialdemokraterna

Arbetsmarknadspolitik

Arbetslöshet

Arbetsmarknad