Debatt

Cyniskt om våldet mot kvinnor, regeringen

Replik från KD om straffhöjningen för grov kvinnofridskränkning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Johansson och Stenevi skriver att de företräder en feministisk regering. Men det är framför allt en cynisk regering som inte bryr sig om att lägga fram förslag som skyddar kvinnor mot våldsamma förrän det är maximalt tryck i media. Replik från Andreas Carlson, KD.

DEBATT

REPLIK. Äntligen! Det var vår reaktion på regeringens besked att straffet för grov kvinnofridskränkning ska höjas till minst ett års fängelse. Det är kristdemokratisk politik sedan flera år och vi la senast fram just det förslaget i vår jämställdhetsrapport som lanserades den 7 april i år.

Men vi är också förvånade. För vi har lagt fram just det här förslaget i riksdagen i flera år. Senast vi röstade om det var den 13 maj 2020. Då röstade Socialdemokraterna och Miljöpartiet nej till höjt straff för grov kvinnofridskränkning.

Varje halvår presenterar regeringen sin propositionsförteckning, en lista på de förslag de planerar att presentera för riksdagen under året. Inte heller där återfinns någon straffskärpning för grov kvinnofridskränkning.

Varför är det på detta viset? Jo, det beror helt enkelt på att regeringen inte prioriterat frågan. Tills det tragiska inträffade att fem kvinnor mördades på bara tre veckor i Sverige.

Vi känner igen mönstret. Regeringen 34-punktsprogram togs fram efter att flera uppmärksammade mord hade skett, bland annat på en kvinnlig läkare i Malmö. De flesta av regeringens förslag var sådant som riksdagen redan hade beslutat om, men som regeringen struntat i att verkställa.

En ytterligare märklig detalj är att Märta Stenevi i måndags skrev på Aftonbladet Debatt att straffet för grov kvinnofridskränkning skulle höjas till två års fängelse. Nu verkar justitieministern ha prutat hennes erbjudande och halverat minimistraffet till ett års fängelse på bara tre dagar.

Den ena handen tycks inte veta vad den andra gör. Resultatet blir en pinsam pajkastning istället för verkningsfulla åtgärder.

Morgan Johansson och Märta Stenevi skriver att de företräder en feministisk regering. Men det de framför allt företräder är en cynisk regering. Som struntar i riksdagens beslut och som inte bryr sig om att lägga fram förslag som skyddar kvinnor mot våldsamma män förrän det är maximalt tryck i media.

Det är bottenlöst uselt. Sverige förtjänar en ny regering, som tar kvinnors trygghet på allvar och inte ser det som en fråga att sola i medieglansen för.


Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Dödade kvinnor

LÄS VIDARE

DEBATT Hat mot kvinnor ska leda till högre straff

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Andreas Carlson

Kristdemokraterna

Morgan Johansson

Socialdemokraterna

Märta Stenevi

Miljöpartiet