Debatt

Behovet av att matcha arbetssökande är stort

Slutreplik från Martin Ådahl om satsningen i budgeten på arbetslösa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För att fler ska kunna anställas behövs lägre skatt på jobb och företag, förbättrad arbetsrätt och omställning – reformer som C fått igenom i Januarisamarbetet. Det kommer dessutom finnas ett rekordstort behov att matcha arbetssökande mot arbetstillfällen, skriver Martin Ådahl.

DEBATT

SLUTREPLIK. Rekordmånga är i behov att matchas mot de nya jobben som kommer. Att vi satsar på det är något som jag tror att Moderaternas Elisabeth Svantesson egentligen är för och inte emot.

I en kris är det lätt hänt att man skyller på varandra i stället för att fokusera på lösningar.

I en replik till mig och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark anklagar Elisabeth Svantesson just Centerpartiet för att inte vilja rädda företagen, trots att det uppenbart är vi som tvingat fram krisstöden, förlängningarna av dem, och som nu tvingar fram en snabbgranskning om varför stöden inte betalas ut i tid, ironisk nog med stöd från M.

Nu räcker det inte med krisstöd, där är nog Svantesson och jag eniga. Vi är i ett exceptionellt läge med 200 000 långtidsarbetslösa. Samtidigt finns stora möjligheter att ekonomin studsar tillbaka när restriktionerna släpper.

För att fler då ska kunna anställas behövs lägre skatt på jobb och företag, förbättrad arbetsrätt och omställning – klassiska och företagsvänliga reformer som C fått igenom i Januarisamarbetet.

Det kommer dessutom finnas ett rekordstort behov att matcha arbetssökande mot arbetstillfällen.

Just därför behövs nu riktigt bra arbetsförmedlare; målinriktade, privata och idéburna, fristående förmedlare som betalas efter faktiska jobbresultat. Den här typen av förmedlare har nu ökat från rekordlåga nivåer 2019, till att åtminstone ca var femte arbetslös kommer få sådan hjälp.

Trots det nästan totala dödläget på jobbfronten under pandemin har de fristående förmedlarna tillsammans med Arbetsförmedlingen långsamt börjat nå resultat. Med vårbudgetens ytterligare satsning på 448 miljoner visar vi att utvecklingen måste fortsätta.

Det här är, som jag tror Svantesson själv tycker, viktigt för att hjälpa de många arbetslösa här och nu i krisen. När sedan reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer på plats nästa år, kan vi lämna den gamla politiken, som drabbade så många arbetslösa, bakom oss.

Sedan delar jag, som Svantesson väl vet, hennes uppfattning att det finns mycket effektivare åtgärder än extratjänster. Januarisamarbetet har också lett till att det som är mer effektivt, som sänkta arbetsgivaravgifter, matchningstjänster, nystartsjobb och utbildning, har ökat, medan extratjänster minskat.


Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Vårbudgeten 2021

LÄS VIDARE

DEBATT Vi satsar på dem som har svårast att få jobb

ÄMNEN I ARTIKELN

Vårbudgeten 2021

Arbetsmarknadspolitik

Martin Ådahl

Centerpartiet

Elisabeth Svantesson

Eva Nordmark

Arbetsförmedlingen