Mejla

Lisa Magnusson

Sjukskriv M för förlust av verklighetsuppfattningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Ni har kanske läst om Alexandra som först var sjukskriven och nu är utförsäkrad? Hon har blivit en olycklig symbol för misslyckad moderat sjukförsäkringspolitik.

Sossarna svarar henne med klyschor om hur mycket bättre sossarnas politik vore. Vänstern svarar henne med klyschor om hur mycket bättre vänsterns politik vore. Moderaterna svarar henne med klyschor om hur trist det är att hon hamnat i kläm och att problemet självklart skall rättas till. Nej, jag bara skojade.

Moderaterna svarar Alexandra med en crackdimmig pamflett som går ut på att smäda henne personligen. De ba: Vi sätter citationstecken kring hennes påstående om att hon är sjuk - "sjuk" - och ägnar debattartikeln åt att misstänkliggöra henne personligen för att hon är tveksam inför att blint lyda våra direktiv.

Japp! Moderaterna presenterar lite stolt: De två högdjuren Gunnar Axén, ordförande i socialförsäkringsutskottet, och Helena Rivière, ledamot i socialförsäkringsutskottet.

"Hon har fått remiss till psykiatrin men är mest störd över att behöva gå dit. I bakhuvudet på henne surrar tanken att 'jag inte skulle ha behövt åka dit alls, om min grundtrygghet inte hade rubbats'. Tydligare kan hon inte säga att hon inte är särskilt intresserad av att få möjlighet att försörja sig själv och sina barn. Hon vill vara kvar i sjukförsäkringen, ha sin försörjning därifrån och gå fri från krav", skriver Gunnar Axén och Helena Rivière i sin spydiga klagan över fåret som inte vill säga bä.

Alltså. Jag kan varken peka på idiotin i den där debattartikeln eller göra narr av den. Det går bortom det. Jag skulle istället vilja betrakta det hela som en installation. Pipa AAAOOOH åt de två moderata karriärer som imploderar på januarihimlen medan själva personerna ligger kvar på marken som oåtervinningsbart avfall och bara väntar på att sopas bort så att vi slipper se dem. Usch, nej peta inte på skräpet, ungar, det kanske fortfarande finns nåt kvar som kan smälla av i ansiktet på er!

Så skulle jag önska att vi hanterade den här historien. För det är väl klart att det handlar om två galningar som missuppfattat allt, typ som när pressekreterare Edvard Unsgaard yrade om ryskor som torkade bajs i hans trappuppgång? Nog har väl Moderaterna ett hjärta, kära nån?!

Ja visst har de det. Herregud, de är helt på det klara med att man kan behöva sjukskriva sig ibland. Det finns ju till och med folk som bör få förlängd sjukpenning, de som behöver omfattande vård till exempel. Det fattar till och med Moderaterna.

Eller, ja. Moderaternas version av begreppet "omfattande vård" är ungefär som när det står "gratis" i ett reklamerbjudande - man bör ge akt på det finstilta.

Den moderata idén om "omfattande vård" är vård som ges "under så stor del av dagen att den försäkrade måste vistas där vården ges och att vården helt utesluter att den försäkrades kan arbeta eller medverka i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Det är alltså tiden som vården tar som avgör om det är omfattande vård, inte omfattningen eller svårighetsgraden på själva vårdinsatsen". (Sjukpenning och samordnad rehabilitering, 2004:2, version 13, paragraf 7.7.1)

Ja, du läste rätt. Det är inte omfattningen av vårdinsatsen som avgör om det är en omfattande vårdinsats. Den viktiga frågan är: Kan du rent teoretiskt tänkas ha tid över att "arbeta eller medverka i ett arbetsmarknadspolitiskt program" medan du behandlas för en långvarig sjukdom som kräver ansenlig vård? Den moderata uppfattningen är att det hittills pjåskats lite väl mycket.

"Murat har förbrukat sina dagar med förlängd sjukpenning. Han har genomgått flera operationer i halsen och vårdas nu hemma genom sjukhusansluten hemsjukvård. Han kan inte svälja än utan all näring går via en sond direkt till magen. En sjuksköterska måste vidga matstrupen två gånger per dag. Vårdinsatsen tar cirka 30 minuter per tillfälle, morgon och kväll. Om det inte tillstöter ytterligare komplikationer beräknas att Murat ska kunna börja svälja igen om 3–6 månader. Murat får inte sjukvård under större delen av dagen och han bedöms inte bli försämrad i sin sjukdom om han deltar i en individuellt anpassad arbetslivsintroduktion. Murat har därför inte rätt till förlängd sjukpenning".

Man skulle kunna tro att det här är någon snyfthistoria som jag har hittat på själv, eller att det handlar om någon som tragiskt hamnat mellan två stolar. Men det är Moderaternas eget skolexempel på någon som varit sjuk väldigt länge och INTE bör få sin redan förlängda sjukpenning förlängd ytterligare. Exemplet kommer från den nya vägledning som har gått ut till alla Försäkringskassans handläggare. Murat bör jobba på, med en slang i svalget.

Jag gillade inte de gamla Moderaterna. Men jag gillar verkligen inte de nya heller. Det enda positiva med deras jävla ARBETSLINJE är egentligen att vi skulle kunna sjukskriva dem allihopa enligt paragraf 7.7.2: "Avgörande förlust av verklighetsuppfattningen".

Av: 

Lisa Magnusson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lisa Magnusson