Därför ger jag ut boken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förläggaren Kristoffer Lind: Försvarligt att publicera privata uppgifter när det påverkar kungens professionella roll

Kristoffer Lind.
Kristoffer Lind.

”Carl Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken” är i skrivande stund Sveriges mest omtalade bok.

Trots att ännu ingen läst texten har den redan debatterats i morgonsofforna. Magdalena Ribbing har sagt att man inte far skriva om kungens privatliv. Daniel Nyhlén har sagt att om det som står i boken är sant är det relevant. Aftonbladet har på sin förstasida döpt den till skandalboken.

Alla har en åsikt. Men detta är ingen skandalbok. Det är kvalitetsjournalistik när den är som bäst – en gedigen granskning av Sveriges statschef och de mäktiga män som ingår i hans krets.

Jag får massor av frågor.

Handlar boken om otrohet? Nej.

Bidrar ni nu inte till att minska den sfär som medierna bör hälla sig utanför? Nej.

Får man skriva om allt som kungen gör bara för att han är kung? Nej.

Självklart har kungen rätt till ett privatliv. Men i rollen som statschef representerar han Sverige i stort sett dygnet runt. I likhet med statsministern och talmannen är han en representant och ett föredöme och bör kunna tåla samma slags granskning som vem som helst som innehar en av landets högsta befattningar.

De senaste dagarnas granskning av Sofia Arkelsten visar vilka hårda – och ibland orimliga – krav som ställs på dagens makthavare. Av olika skäl har kungen tidigare förskonats nästan all sådan granskning.

Det måste vara försvarligt att publicera privata uppgifter om offentliga personer om det påverkar deras professionella roll.

Frågan är om uppgifterna i denna bok har ett allmänintresse som inte är begränsat till spekulationshunger eller sensationslystnad? Mitt svar är tveklöst ja. Kungens privatliv är svårt att skilja från hans offentliga uppdrag.

Av boken framgår att hans privata handlingar kan utgöra allvarliga säkerhetsproblem.

Runt hovet finns dessutom en dold maktgrupp som förefaller ha förbindelser till kriminella kretsar.

Men bokens värde formuleras kanske bäst av den spontana reflektion som vår advokat gjorde efter att ha läst manuset: ”Om svenska folket läser den här boken kommer de att få en ny bild av monarkin.” Oavsett om ni gillar titeln eller inte så kommer ni att bli förvånade.

Läs boken och döm själva!

Kristoffer Lind
Förläggare

Fotnot: Artikeln är en något omarbetad version av en

text som publicerats i förlaget Lind & co:s nyhetsbrev

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN