USA borde uppfostra sina egna diplomater

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Wikileaks har gjort det igen! Publicerat material som för USAs del är minst sagt pinsamt. USA har i största hemlighet hotat andra länder, beordrat spionage och insamling av fingeravtryck från FN-delegater och tilldelat världens ledare lustiga och i vissa fall riktigt förolämpande omdömen. Må så vara att dessa omdömen enligt min högst personliga uppfattning är riktigt underhållande, men det är inte intressant vad jag skrattar åt privat. Här handlar det om toppolitiker och diplomater som i sitt yrke betett sig extremt omdömeslöst.

Hur ska diplomater och politiker kunna träffa varandra utan att pinsamma diskussioner uppstår när den ena - bakom ryggen - blivit kallad för ”kejsaren utan kläder” av sin motpart?

I min privata konversation tycker och tänker jag en hel del, men i jobbet håller jag mina mejl, dokument och diskussioner på en saklig nivå. Jag har en hel del åsikter yrkesmässigt också, men dem vågar jag stå för även när jag blir konfronterad med dem. Det kan kanske bero på att jag inte ser det som relevant att kalla chefen blekfet eller kollegor för ”fläskiga gamla män”.

USA kräver hårdare tag mot Wikileaks grundare Julian Assange.

Diplomaten Rolf Ekéus säger i en intervju i nyhetsmorgon att det är allvarligt att diplomatisk kommunikation har läckt ut och det kan betyda svårigheter för kommande diplomatisk diskussion.

Carl Bildt säger i korthet att detta kommer att försvaga diplomatin och att det är absolut nödvändigt att samtal kan föras utan risk för läckage. Han kritiserar också säkerheten i USA som gör läckor möjliga.

Som vanligt upprörs man över hur detta kunde läcka – med all rätt, vilka som har läckt och att dylika läckage måste stoppas. Det verkar vara värre med läckaget i sig än att innehållet är synnerligen intressant. Diplomatin bakom kulisserna liksom. Ofrivilligt utställd till allmän beskådan.

Och visst har dom rätt! Det är ett oerhört allvarligt problem när hemligt material läcker. Man måste som diplomat och politiker kunna hålla sina diskussioner ”hemliga”, också av säkerhetsskäl. Men det problematiska och anmärkningsvärda måste väl ändå vara att diplomaternas kommunikation, med pinsamma omdömen och förolämpningar av världens ledare, har visat sig vara en veritabel sandlåda? Och borde inte USA ta hårdare tag mot sina ouppfostrade politiker och diplomater? Då skulle det ju inte finnas något av intresse för Wikileaks att publicera.

Lotte Lindberg
Frilansjournalist

Publicerad: