Debatt

Nej, coacher är inte lycksökare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Branschorganisation: Okunnig debatt skadar seriösa yrkespersoner – och deras kunder

Lena Gustafsson, ordförande i ICF (International Coach Federation).

DEBATT. I torsdagens SVT Debatt gick psykologen Dan Katz till hårt angrepp mot coacher. För att bemöta kritiken fanns coacherna Nina Jansdotter och Atle Johansen på plats i studion, och även om de gjorde ett strålande jobb för att försöka balansera bilden är vi på ICF Sverige, International Coach Federation, bekymrade över den snedvridna bild som ständigt ges av coacher i det offentliga samtalet.

ICF är en del av en global organisation som verkar för att kvalitetssäkra coaching, men vi får sällan möjlighet att höras i medierna när coacher diskuteras.

Gång på gång upplever våra medlemmar att coaching lyfts i skendebatter där begreppet coaching används svepande. Varje gång det händer drabbas en grupp yrkesmänniskor som istället för att föra seriösa samtal om sina tjänster får ägna oerhört mycket tid åt att försvara och förklara sig mot okunniga påhopp.

Produktiv tid som kunde ha använts till att bidra till en ökad självkännedom, mod och utveckling i landets arbetskraft rinner bort. Tid som exempelvis kunde ha använts till att hjälpa ännu en arbetssökande att matcha sig själv mot sitt nästa jobb, en företagare att tydliggöra sitt ledarskap och skapa tillväxtförutsättningar eller en individ att välja bort självdestruktiva mönster till förmån för ökad självkänsla och stärkt självförtroende.

Våra kunder drabbas också då de i det allmänna samtalet får se en metod de valt att arbeta med framställas som lycksökeri och de själva utmålas som okunniga, bortkollrade offer som låter sig luras av bedragare utan förankring i etablerad forskning och kunskap.

En av de vanligaste missuppfattningarna är att coachen är någon som talar om för dig vad du ska göra och det rådet består oftast av att tänka positivt. Det stämmer inte för oss inom ICF. Vi ger inte råd och vi tror inte att allt blir bra bara du önskar det tillräckligt starkt. Coacher arbetar istället med frågor och perspektiv för att den coachade själv tydligare ska se sina egna mönster och interaktioner med omgivningen. Utifrån medvetenhet och insikter kan val göras men vi coacher ger inte råd om vad och hur och våra frågor är inte ledande. Friska människor som ser över sin situation väljer möjlighetsspåren, man vill förändring och man väljer det man tror är möjligt.

Coaching är heller inte rätt för alla och vi coacher gör inte anspråk på att vara psykologer. Ibland mår människor psykiskt dåligt och behöver hjälp med det. Vi ICF-coacher har då för vana att påtala det och att rekommendera psykologhjälp eller annan expertis.

Inom ICF har vi etiska riktlinjer som varje medlemscoach har att rätta sig efter och i dem ingår bland annat åtagandet att rekommendera annan hjälp när det hjälper klienten bättre.

Det är också felaktigt att coachers sekretess inte skulle vara förpliktigande. Inom ICF finns sekretessen med som en självklar del av våra etiska regler, brott mot dessa kan anmälas till vårt etiska råd. Utöver det skriver ICF-coacher i allmänhet skriftliga överenskommelser med sina kunder där villkor sätts och sekretessen intygas, att bryta den blir då ett avtalsbrott och kan behandlas i domstol som vilket avtalsbrott som helst.

Vi är medvetna om att coaching har varit, och delvis fortfarande är, en oavgränsad bransch, där vem som helst kan kalla sig coach. Problemet med utomstående ”tyckare” som felaktigt utpekar diverse aktörer som coacher är emellertid betydligt större och det skadar hela den seriösa yrkeskåren.

För att kunden ska känna sig trygg jobbar vi inom coachförbundet hårt med certifiering, etik och kvalitetsgranskning av både utbildningar och coacher. Så till er som vill rapportera om och debattera coacher, hör av er till oss och låt oss bidra. Vi hjälper gärna till att svara på frågor, ge vår syn på den problematik som finns och ge ICF-coachernas perspektiv.

Lena Gustafsson,

ordförande ICF Sverige

(International Coach Federation)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Debatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatt