Var är Researchgruppens självreflektion?

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Slutreplik från Anna Troberg

Researchgruppen har tidigare nogsamt undvikit att besvara min kritik under ordnade former. Istället har man i sociala medier aktivt hetsat sina anhängare mot mig och andra seriösa kritiker.

När de nu äntligen levererar ett svar, så kan jag inte låta bli att fundera på vem det egentligen är de svarar. Det är i alla fall inte mig.

Min kritik av Researchgruppen handlade om två saker. Att de struntar i att skydda sitt källmaterial ordentligt och att de tycks vara högst bekväma med det hat och de hot deras anhängare utsätter deras kritiker för. De svarar inte alls på detta.

De skriver att de inte hackat till sig uppgifterna, vilket jag heller aldrig anklagat dem för. Jag antar att de köpt dem, eftersom de tidigare erbjudit 50 000 för dem på Twitter. Hur mycket de sålde informationen vidare för förtäljer inte historien, men jag gissar att det var mångdubbelt mer.

De skriver att det är hemskt med kränkningar på nätet, vilket även jag gjort klart att jag tycker. De skriver dock inget om varför de själva göder hat och hot genom att aktivt hetsa sina anhängare mot sina kritiker i sociala medier.

De skriver om publicistiska avvägningar och om att makthavare måste granskas. De skriver inget om att Expressen använde information från Researchgruppen för att hänga ut människor helt utan maktposition i samhället. De verkar inte heller ha reflekterat över sin egen roll.

Researchgruppen är en makthavare. De ska granskas precis som andra makthavare, vare sig de vill eller ej. Man bör granska deras hänsynslösa arbetsmetoder. Man bör granska deras politiska kopplingar till den våldsbejakande extremvänstern. Man bör granska hur mycket pengar de tjänar på näthatet.

Jag läser Researchgruppens svar en sista gång och inser plötsligt vem det är de svarar. De svarar inte mig. Deras svarar en ansiktslös näthatare som slänger invektiv och hat omkring sig. Det finns all anledning att vara orolig för en makthavare som så blint klumpar ihop alla sorters kritiker och så lättvindigt avfärdar dem utan ett uns av självreflektion.

Anna Troberg

Författare och debattör

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN