ÅSIKT

Förhandla om avtalet med Vänsterpartiet

Rossana Dinamarca: Annars bör vi rösta nej

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Försämrad arbetsrätt och höjda hyror är två bra första punkter att stryka, skriver Rossana Dinamarca.

DEBATT. Vi har i dagarna sett en socialdemokratisk kollaps där partiet helt sålt ut sig så till den milda grad att de inte bara för en politik i konflikt med sig själva, utan också att de går med på helt verklighetsfrånvända krav som att Vänsterpartiet ska hållas utanför allt politiskt inflytande.

Något liknande har socialdemokratin aldrig gjort. Detta är historiskt. Därför är hur vi agerar så viktigt. Det går inte hasta sig fram genom detta, även om vi alla naturligtvis vill se en regering så snart som möjligt.

Överenskommelsen ska naturligtvis förstås som ett sätt att så långt som möjligt sätta ursprungspositionerna i förhandlingarna med V så långt till höger som det bara går. Överenskommelsen som tagits fram av de fyra partierna kräver ett underlag av fem partier. Därför måste naturligtvis fem partier ha inflytande över den.

Detta vet Annie Lööf och Jan Björklund, även om de låtsas som motsatsen. Det kallas politiskt spel. Om än ett högt sådant.

I debatten har det förts fram olika krav från Vänsterpartiet. Att den så kallade förnedringsklausen ska tas bort som omöjliggör ett inflytande från V, att våra reformer såsom gratis busskort för unga på sommaren ska vara kvar och att överenskommelsens politiska innehåll ska förhandlas med Vänsterpartiet.

Det senare är det viktigaste och det rimliga för att Vänsterpartiet ska ge sitt godkännande.

Det är knappast så att något annat parti i Sveriges riksdag skulle acceptera en överenskommelse som är på tvärs med den egna politiken utan inflytande. Jan Björklund eller Annie Lööf skulle aldrig acceptera något liknande. Det är som att de skulle krävas acceptera en S, V och MP-regering, utan inflytande. Det skulle inte hända.

Därför måste Vänsterpartiets förhandlingar om överenskommelsens innehåll till så snart som möjligt. Försämrad arbetsrätt och höjda hyror är två bra första punkter att stryka.

Samtidigt kan Vänsterpartiet naturligtvis inte kräva inflytande för hela vår politik, men vi bör medverka på lika villkor som de andra partierna.

Annars bör Vänsterpartiet rösta nej.

Men det behöver inte gå så långt, kamma er och starta förhandlingarna nu! Svenska folket vill se en regering, helst igår.


Rossana Dinamarca (V), fd. ledamot i VU, PS och Sveriges riksdag


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.