ÅSIKT

Vi behöver tuffare regler i spelbranschen

Replik från Svenska Spel om spelmissbruk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Marcus Ericsson
DEBATT

REPLIK. I sin debattartikel i Aftonbladet den 19 februari tar Philip Mårtensson upp någonting väldigt viktigt – nämligen spelberoende. Som Sveriges största spelbolag har vi givetvis ett stort ansvar för att förhindra att personer som spelar hos oss utvecklar sådana problem.

Vi tar detta ansvar på många olika sätt. Bland annat har vi sedan flera år obligatorisk registrering av kunder, samt obligatorisk spelbudget online.

Våra kunder kan se sin spelhistorik, sätta spelgränser och stänga av sig själva från att spela hos oss.

Enligt vårt uppdrag ska vi erbjuda attraktiva spel som är till glädje för våra kunder, och samtidigt erbjuda de verktyg kunderna behöver för att de ska kunna ha bästa möjliga kontroll över sitt spelbeteende.

Men eftersom det kan vara svårt att på egen hand få kontroll över sitt spelande har vi ett system som i bakgrunden mäter risker i våra kunders spelande och varnar dem när de ägnar sig åt riskfyllt spelbeteende.

På våra kasinon har vi kontinuerligt samtal med kunder som uppvisar riskbeteende. Sedan en tid tillbaka pågår också ett projekt där vi ringer upp högriskspelare och erbjuder dem stöd. Det har fallit väl ut.

Precis som Philip Mårtensson beskriver är det ett problem att det inte finns någon central självavstängningsfunktion.

Det försvårar situationen för alla som vill få kontroll över sitt spelande. Detta införs från och med den 1 januari 2019, liksom en rad andra krav som kommer att ställas på alla spelbolag som vill vara aktiva i Sverige.

Det kommer att leda till en nödvändig självsanering av spelbranschen.

Vi tar vårt spelansvar på allvar, vill göra mer och välkomnar därför de nya tuffare reglerna. Vi välkomnar också en fortsatt dialog kring spelansvar!


Lennart Käll, vd Svenska Spel
Zenita Strandänger, chef Spelansvar och Hållbarhet, Svenska Spel


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM