Ge Snowden asyl i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ung Pirat: Ett första steg att återupprätta förtroendet för Sverige som rättsstat

Demonstranter i Washington protesterar mot NSA i oktober förra året. I sommar tvingas Edward Snowden på flykt igen.
Demonstranter i Washington protesterar mot NSA i oktober förra året. I sommar tvingas Edward Snowden på flykt igen.

I dag ska Europaparlamentet rösta om ett förslag från Piratpartiet och den gröna gruppen om att ge Edward Snowden skydd och en tillflyktsort. Den före detta NSA-medarbetaren Edward Snowden läckte förra året information om att USA, tillsammans med andra länder, bedriver ett omfattande spionage mot vanliga människor på internet. Senast häromveckan kom ytterligare ett nytt avslöjande. Amerikanska NSA och brittiska GCHQ har genom internetjätten Yahoo haft tillgång tillmiljontals datoranvändares webb-kameror. De spionerar bokstavligen på medborgarna i deras sovrum.

Detta är inte trygghet. Det är ett integritetsintrång av monumentala mått. Det är ett hot mot hela det svenska samhället, ändå tiger den svenska regeringen still. Faktum är att den svenska regeringen inte bara är tyst, utan den har också omfattande samarbeten med de amerikanska övervakningsprogrammen. Svenska FRA pekas ut i de läckta dokumentet som en viktig samarbetspartner för NSA.

Vi som kämpar för människors rätt till privatliv vill förstås inte avfärda all underrättelseverksamhet, i en viss utsträckning är det befogat. Underrättelsearbete ska skydda landet mot yttre hot. Den ska säkra viktiga samhällsfunktioner mot människor med onda avsikter. Detta är dock en enorm skillnad jämfört med att massövervaka hela befolkningen.

Hederligt folk ska lämnas i fred. Medborgarna har rätt till ett privatliv. Endast individer som är misstänkta för brott ska kontrolleras. Vi vanliga människor ska inte behöva se oss om över axeln i en övervakningsstat.

Sverige är en medlöpare i denna mardrömssituation. Tidigare har Sverige utmärkt sig för att vara ett land med högt ställda principer och värderingar. I dag använder svenska spionorganisationen FRA samma metoder som kinesiska myndigheter, de spanar på allt och alla.

Ett första steg för att återuppbygga Sveriges förtroende som ett land med moral är att ge Edward Snowden asyl i Sverige.

Till sommaren upphör Snowdens tillfälliga asyl i Ryssland att gälla. Förutom att säkra hans trygghet, genom asyl i Sverige, så skulle det skicka en viktig signal till västvärldens ledare: säkerhetsmanin har gått för långt.

Tidigare i år lämnade Migrationsverket beskedet att den ryske oppositionsaktivisten Aleksej Sachnin beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Anledningen till att Sachin fick uppehållstillstånd av Migrationsverket var att myndigheten bedömer att han jagas av den ryska administrationen på rent politiska grunder.

Juridiskt är det alltså möjligt att ge Edward Snowden asyl i Sverige, det som krävs är politisk vilja. Vi pirater tycker att det är en självklarhet att Snowden ska ges asyl, och att Sverige, ett land som kallar sig demokrati och rättsstat, måste ställa upp både för Snowden och principerna han representerar.

Gustav Nipe

Ordförande Ung Pirat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN