ÅSIKT

Släpp alkoholen fri

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Johnny Munkhammar och Mattias Svensson: Tjugoårsgränsen är löjlig

Dagens debattörer vill avskaffa monopolet, ”moralskatterna” och tjugoårs- gränsen.

Få minns i dag att cider inte såldes i Sverige förrän på 1990-talet, att starkare belgiska ölsorter var förbjudna före EU-medlemskapet eller att timslånga köer väntade vid större helger.

Tack vare EU har införseln ökat och Systembolaget har tvingats till breddat utbud och generösare öppettider. Med utökade öppettider blev Stockholm under 1990-talet en modern storstad med pulserande nöjes- och nattliv. En liberalare alkoholpolitik, initierad under den förra borgerliga regeringen 1991–1994, gjorde Sverige bättre.

Och trots att alarmisterna varnade för drastiskt ökade alkoholskador blev det inte så, trots ökat vardagsdrickande. Svenskarna dricker föga förvånande inte sin maltwhisky på samma sätt som man förr kolkade i sig en halv böj.

Tyvärr har många liberaliseringar närmast tvingats på motsträviga riksdagspolitiker, där folkpartisten Gabriel Romanus förslag om obligatoriska nivåmätare på boxviner kan tjäna som nivåmätare på viljan att reglera fåniga detaljer.

Även i alliansen finns rester av förmyndartänkande. Regeringen har höjt skatten på alkohol, en moralskatt som ökar smuggling och svartsprit. En utredning har rekommenderat tidigare krogstängningar och fortsatt förbjuden gårdsförsäljning, vilket sätter krokben för turistnäring och nöjesliv.

Samma utredning var förbjuden att ifrågasätta det alkoholmonopol som fortfarande innebär dålig service. Som vinkännaren Per Karlsson avslöjar i nya numret av magasinet Neo är myten om Systembolagets rika utbud just en myt. Sett till hela marknadsutbudet av vin har exempelvis våra danska grannar tillgång till ungefär 20 000 viner, Systembolagets monopolutbud är 1 800 sorter.

Alliansens liberala partier borde göra upp med Sveriges mörka förmyndarperiod. Monopol och myndighetspropaganda har aldrig släckt törsten efter sprit, bara lusten att smaka och njuta.

Liberala utskänkningsregler ger utvecklingsmöjligheter för kultur- och nöjesliv. Att avskaffa monopolet, moralskatterna och den löjliga tjugoårsgräns som gör att myndiga personer kan avgöra landets framtid men inte handla en back öl, är att myndigförklara svenska folket.

Sverige skulle berikas om kreativa entreprenörer fritt fick öppna vinbodar eller destillerier och tilltala våra sinnen med smakprov och reklam.

Johnny Munkhammar, riksdagskandidat (M)
Mattias Svensson, redaktör Neo