Debatt

Nåde den som rör Svenssons sup...

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Janna Larsson: ...men att röka gränsar till dödsstraff

Heliga droppar.
Heliga droppar.

Nu så var det dags igen?… Jag förespråkar inte rökning. Att röka är dumt och onödigt, jag vill verkligen inte glorifiera rökningen på något sätt. Men jag tycker att denna hetsjakt på rökare är löjlig!

Göran Hägglund vill höja skatten på alkohol medan läsarna vrålar att skatten borde sänkas. Som tur är så är det inte så många som håller med.

Men jag kan inte låta bli att fnissa, för det är med största sannolikhet dessa läsare, dessa moral-predikant-hel-ylle-svenskar som älskar sin midsommarsup, som skriker att rökning borde förbjudas, det kostar samhället pengar?… bla, bla, bla.

Jag kan inte hjälpa det, men jag måste ju fundera om dessa människor inte redan har supit bort hjärncellerna.

Flera studier har visat att alkoholen orsakar kostnader för arbetslivet som då främst är relaterade till minskad produktivitet och förlorad arbetsförtjänst. Kostnaden för företaget blir därför 25 procent av den totala lönesumman En studie skattade kostnaden för dagen-efter-effekt till cirka 15?000 kr per anställd och år.

Ska vi sedan börja prata om all vandalism som sker när folk är fulla?… all misshandel och alla våldtäkter. Sjukvården för skrumplever och andra relaterade följdsjukdomar. Alla som kör påverkade och orsakar andra lidande för livet. Hur mycket tror ni det kostar staten?

Jo 150 miljarder kronor!

Kom inte och prata om sänkta skatter på alkohol med tanke på vilka kostnader alkoholen medför samtidigt som ni klagar på rökning, som kostar omkring 26 miljarder. Att röka är som en fjärt i rymden jämfört med alkohol så sluta jaga rökarna och sätta efter dem som faktiskt kostar mest!

Men det är det ingen som törs. För Gud nåde den som höjer priset på Svenssons sup.

Hur kommer det sig att det är totalt acceptabelt att krypa hem från puben men det är på gränsen till dödsstraff om man plockar upp en cigarett?

Jag kommer att tänka på ett inlägg jag skrev förra året om modebloggerskan och modellen Kenza. Hon hade lagt ut foton på sin blogg där hon höll en starkcider i en hand och en cigg i den andra, jag tror att hon var 16 eller 17 år vid det tillfället. Det folk skrek om var cigaretten. Tydligen så är det fullt acceptabelt att en minderårig tjej sitter och dricker starksprit i en busskur mitt i natten?… men det är inte ok att hon röker?

Världen har blivit galen!

Janna Larsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt