ÅSIKT

Fånga det bästa från två världar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Johanna Andersson: Jag brinner för fotboll – och mode

Va? Spelar du fotboll? Det är en väldigt vanlig respons som spontant hoppar ur folks munnar när jag berättar för en ny bekantskap vad jag sysslar med och satsar helhjärtat på. Det syns inte på mig såvida man inte noga granskar mina fotbollslår eller mina otroligt slitna fötter efter en lång och smärtsam försäsong.

Förutfattade meningar har vi nog alla men denna tycker jag är extra rolig att sudda ut. Egentligen handlar det inte om att skapa debatt eller ändra folks syn på damidrott. För mig handlar det bara om att njuta av det bästa av två världar. Jag brinner för min fotboll och tycker nästan alltid det är kul att dra på mig långkalsongerna mitt i vintern och träna så hårt att det i princip är ett omöjligt uppdrag att ta sig upp ur sängen morgonen efter. Att slå en avgörande passning, att vinna en nickduell eller att trycka in segermålet med bara viljan, det är en känsla jag önskar fler hade kunnat få uppleva. Riktigt samma känsla är det kanske inte, men något där i närheten, att fylla på garderoben med just det där klädesplagget jag inte visste att jag saknade eller känna begäret av att åka till New York en gång per år, bara för att insupa pulsen av staden som aldrig sover. I alla fall för mig.

För mig är höga klackar på dagarna lika självklart som fotbollsskor på fotbollsplanen. Det är lika roligt att diskutera den senaste Champions League-finalen i omklädningsrummet som den snygga Acne-klänningen i Elle, över en kaffe på stan. Och på midsommarafton satt jag, iklädd den blommiga klänningen med midsommarkransen på huvudet, ensam på övervåningen och såg på Sveriges match i U-21 EM. Att bära den lilla svarta är lika självklart för mig som att dra på mig träningskläderna och jag har lika ofta rödmålade naglar när jag lirar match som jag har blå tånaglar efteråt.

Vad jag vill säga är: Ta chansen! Det går att fånga det bästa från två världar. Jag vill inte hamna i ett fack som någon annan placerat mig i. Jag älskar kontrasterna mellan att kunna få in en stenhård tackling i matchen, och att timmar senare få en komplimang för min nya väska, som jag sparat i månader för att ha råd med. Jag njuter av att mixa två världar och ser verkligen fram emot att upptäcka en tredje, som kanske spretar åt ett helt annat håll.

Johanna Andersson, spelare i Hammarby damfotbolls A-lag