ÅSIKT

Mjölken tillhör kalven – inte oss människor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Djurrättsalliansen om svensk djurhållning

Malin Gustafsson.

REPLIK. Lisa Schneider klagar på Djurrättsalliansens kampanj #intedinmjölk. Kampanjen går ut på att informera allmänheten med grundläggande fakta om den svenska mjölkindustrin.

Vi människor har skapat ett system där vi utnyttjar kor för att kunna ta den mjölk som biologiskt sett är till för deras kalvar. Inom mjölkindustrin insemineras korna för att de ska få en kalv och därmed få igång mjölkproduktionen. Direkt efter födseln eller efter ett dygn separeras kalven från sin mamma. När korna själva får välja tar de hand om sin kalv i runt tio månader.

Vad händer då med kalvarna efter separationen? Är kalven en hona insemineras hon för första gången när hon är runt ett år. Sedan föder hon kalv efter kalv som tas ifrån henne för att mjölken ska säljas till människor. När hon är fem år anses hon inte längre vara lönsam nog och skickas till slakt. Är kalven en hane är han inte användbar i mjölkindustrin. Han hålls inomhus tills han är cirka 18 månader. Då skickas han till slakt.

Det är mycket annat som är hjärtskärande ur djurens perspektiv med dagens mjölkindustri. Majoriteten av korna är inomhus större delen av deras liv. Många av dem står uppbundna och kan endast ligga och stå på samma plats. Djur med en inneboende vilja att leva dödas på löpande band.

Detta utnyttjande system av kor ses tyvärr i dag som något alldeles självklart, men det är det vi vill ändra på. Vi tycker inte att människor har rätt att föda upp, utnyttja och döda andra djur när vi inte alls behöver göra det. Vi klarar oss hur bra som helst utan komjölk.

Lisa Schneider tycker att mjölken är hennes just på grund av att hon köpt den i affären, men med det argumentet vore det ju okej att köpa vad som helst för pengar. En sådan värld vill i alla fall inte jag leva i.

Så nej, mjölken tillhör kalven och inte oss människor. Vi kan istället välja mellan en rad olika växtmjölkssorter – vilket är bättre för djuren, hälsan och miljön. Det enda som stoppar oss från att gå från dagens förkastliga djursyn till en etisk djursyn är bara vi själva.

Malin Gustafsson, talesperson Djurrättsalliansen