ÅSIKT

Vårdens hjältinnor utnyttjas cyniskt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Rapport från ett hospice: Jag får en fantastisk hjälp – medan undersköterskorna får en usel lön

Foto: De finns alltid där för att hjälpa mig, göra min tillvaro på hospice uthärdlig – de fantastiska undersköterskorna. Varför betalar vi dem inte en lön de kan leva på, skriver Christina Oldmar. (Bilden är tagen vid ett annat vårdhem)

DEBATT. I år ska jag fylla 70, men troligen får jag inte uppleva den dagen. Efter en lång sjukdomsperiod i cancer är jag nu på Maria Regina Hospice i Nacka, ett fantastiskt vårdhem för oss som inte några behandlingar hjälper mer.

När jag ska gå upp ur sängen, äta, duscha eller göra de mest privata och intima saker så behöver jag hjälp av två personer, det är en oerhört utsatt situation. Då finns det några som alltid hjälper mig, som gör min tillvaro uthärdlig, och det är de fantastiska undersköterskorna

Nu vänder jag mig till er som fattar besluten. Våra politiker i landsting och kommuner. Varför betalar ni dessa kvinnor, för det är nästan bara kvinnor, så fruktansvärt dåligt.

En undersköterska tjänar cirka 20 000 per månad. Många känner att de utför ett kall, men man kan inte leva på ett kall. Är det inte så att ni cyniskt utnyttjar människors vilja att göra en insats för de som behöver hjälp och stöd?

Jag är övertygad om att varenda svensk är beredd att betala några extra kronor i skatt för att alla dessa hjältinnor ska få en lön som går att leva på.

Vi hör ofta pliktskyldiga uttalanden om att kvinnolönerna måste höjas. Nu, kära politiker, är det dags att gå från ord till handling.

Christina Oldmar

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM