ÅSIKT

Propagandamaskinen Bildt är inte trovärdig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Piratpartiet: Regeringen gör exakt det som man kritiserar andra länder för

Carl Bildt utnämner återigen sig själv till nätets befriare nummer ett. Han gör det enligt principen att om man säger något tillräckligt många gånger och tillräckligt högt, så kommer folk att tro att det är sant. Tyvärr glömde han bort att det finns de som med irriterande envishet vågar säga att kejsaren är naken varje gång han står där i bara mässingen.

Bildt twittrar som aldrig förr. Han har sina anteckningar på en surfplatta. Han reser jorden runt och sitter vid konferensbord och levererar fina ord om hur viktigt det är med ett fritt nät. Just nu gör han det i Généve.

I slutet av april är han värd för en alldeles egen konferens om nätfrihet i Stockholm: Stockholm Forum on Internet Freedom for Global Development. Konferensen arrangeras av UD, .SE och SIDA och frontas på hemsidan av en skrattande Bildt. Någonstans utanför bild sitter antagligen Per Schlingmann och betraktar leende sin propagandamaskin i rörelse.

Det ser bra ut att vår utrikesminister frontar en konferens om nätfrihet. Det projicerar effektivt en bild av den svenska regeringen som en regering som bryr sig om ett fritt nät där människor kan åtnjuta grundläggande mänskliga rättigheter. Det faktum att Bildt egentligen är minister i en regering som försöker införa just den typ av ofritt nät och massövervakning, som han är så emot att andra regeringar utsätter sina medborgare för, det ska vi helst hålla tyst om.

I Sverige tvingas otrevliga lagar igenom med hjälp av en rökridå av välvilja. FRA-lagen behövs för vårt eget bästa. Datalagringsdirektivet behövs för vårt eget bästa. Ett fritt nät är ett näste för organiserad brottslighet. Begränsningar av nätet måste till för vårt eget bästa. Problemet är att vägen till helvetet kantas av goda intentioner. Politikerna förstår inte ens att det där hemska som politiker i långtbortistan ägnar sig åt när de blockerar och kontrollerar nätet är exakt detsamma som de själva gör på hemmaplan.

Jag är inbjuden till Stockholm Forum on Internet Freedom for Global Development i egenskap av partiledare för Piratpartiet. Inget bländverk är komplett om inte ett par organisationer som arbetar för människorätt ges utrymme att agerar kuttersmycke till det välpolerade propagandaskeppet. Det skänker legitimitet. Något säger mig dock att jag kommer att vara ett dåligt alibi för regeringens nätfrihetsbluff.

Den 21 mars ska riksdagen rösta om datalagringsdirektivet. Regeringen tycker att det är en bra idé att information om var alla svenskar som har en mobiltelefon i fickan befinner sig, vem de sms:ar med, vem och hur länge de talar med någon, ska sparas och göras sökbar i sex månader. Är det månne detta som Bildt menar när han skriver om ”möjligheterna med den digitala revolutionen”? Möjligheterna till ”yttrandefrihet, församlingsfrihet och rätten att ta del av information” är nämligen försvinnande liten om all ens kommunikation registreras.

För Bildt och regeringen är nätfrihet bara ett fint ord utan mening. För mig handlar politik om att tro på det man pratar om och om att vara beredd att leva som man lär. Det kanske är en smula naivt, men jag är hellre lite naiv är en ren och skär bluff.

Anna Troberg

Partiledare, Piratpartiet