ÅSIKT

Vi är trötta på att bli kallade sexturister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Gambiaresenärerna: Alla åker inte till landet för att köpa sex

Outsiders i Kanal 5 handlade den här veckan om sexturismen i Gambia. I trailern kunde man se tre systrar som glatt berättar om att ”Gambia är ett gyllene land för oss gamla kärringar för att komma och söka älskare här!”

Vi är många Gambiaresenärer som följt denna "sexrapportering” i svensk media genom åren och som har tröttnat på den. Vi nekar inte till att dessa kvinnor existerar och vi tycker att det är bra att debatten finns. Problemet är att rapporteringen är oerhört ensidig och att turismen till Gambia för många européer handlar om helt andra saker än sexköp och sexuellt utnyttjande av unga killar.

I dagens globaliserade samhälle har världen blivit mycket mindre. Att gifta sig och skaffa barn över landsgränser är knappast något nytt. Många svenskar gifter sig med folk från alla möjliga länder och kulturer. Det är inget konstigt och det är relativt accepterat i vårt samhälle. De flesta gifter sig fortfarande av kärlek och inte för att en person kommer från ett specifikt land, för att de vill ha sex med yngre män eller kvinnor, eller för att kunna ”härska” över en partner som haft sämre förutsättningar i livet. Men om man har valt en partner med ursprung från Gambia, blir reaktionerna ofta att man ”hämtat en prostituerad ung kille i Gambia”, oavsett hur det verkligen förhåller sig, var man träffats eller vilken ålder man har.

Vi är många Gambiaresenärer som aldrig över huvud taget haft en kärleksrelation med en Gambier, men bara faktumet att man tycker om att resa dit gör att man snabbt blir stämplad som en sexturist. Sanningen är sällan intressant för den som vill göda fördomar. Vi älskar att resa till Gambia av olika skäl. Maten, kulturen, dansen, klimatet, trummorna, havet. Men vad som är gemensamt för oss är att alla har knutit vänskapsband till det oerhört gästvänliga folket i Gambia.

Ingen av oss reser dit för att enbart njuta av sol och bad. Vi reser aldrig ner utan att ha laddat väskorna med saker och kläder som kan komma väl till pass för människor som saknar materiell standard, men i stället ger oss en fantastisk semester, genom att låta oss vara en del av deras vardag och fest!

Det som oroar oss mest, är dock inte att vi kan bli stämplade som ”Sexuellt frustrerade medelålders kvinnor som reser till Gambia för att köpa sex av unga killar”, utan att den negativa medierapporteringen gör att turismen i Gambia, som är Afrikas minsta land, sjunker. Turismen har en avgörande betydelse för Gambias befolkning. Nu under våren har det kommit flera larmrapporter, bland annat från Röda Korset, där Gambia räknas till de länder där svälten förväntas bli akut. Detta gör turismen, som varit Gambias största inkomstkälla, än mer viktig.

Vi uppmanar nu därför Sveriges journalister att ta sitt ansvar och ge en mer rättvis bild av Gambia, att ge en mer verklighetsbaserad och nyanserad bild av Gambia som turistmål och att för en gångs skull hoppa över - eller i alla fall ge minimalt utrymme för - sexturismen, som utgör en skrämmande, men väldigt liten del av turismen i Gambia.

Fatou Touray, Uppsala, Anna Wedin, Sundsvall, Tina Jensen Bah, Skövde, Liselotte Billing Jeng, Stockholm, Lena Wallgren Wedin, Sundsvall, Maria Lööf, Stockholm, Monica Ceesay, Nyköping, Madelene Sundberg, Piteå, Britta H. Jobe, Stockholm, Göran Wedin, Sundsvall, Helena Svensson, Stockholm, Petri Säisä, Umeå, Tatjana Säisä, Umeå, Sofia Dahlgren, Piteå, Sollan Eriksson, Kramfors, Britt Dahlgren , Ske, Jane Horndahl, Stockholm, Veronica Månsson, Stockholm, Knut Johansen, Karlstad, Gullan Johansen, Karlstad, Kenneth Karlsson, Karskoga, Astrid Karlsson, Karlskoga, Roland Eriksson, Brottby, Micke Cedendahl-Nilsson, Gävle, Leine Cedendahl-Nilsson, Gävle, Yvonne Alfström-Lönnblad, Stockholm, Leif Alfström-Lönnblad, Stockholm, Binta Coker, Uppsala, Marie Guteborg, Gotland, Elizabeth Asplund, Tumba, Monica Wasstesson,Västervik, Weine Wasstesson, Västervik, Arne Fahlen, Jönköping, Britt-Marie Fahlen, Jönköping, Susanne Appelquist, Hägersten, Annika Forsberg, Norrköping, Anna Thyr, Gävle och Jilly Kanteh, Kungsbacka.

FOTNOT: En längre version av artikeln går att läsa på Fatou Tourays blogg.