ÅSIKT

Vi är inte nöjda förrän alla barn klarar skolan

Replik på Förorten mot vålds debatt: ”Sluta prata om oss i förorten, prata med oss”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Fredrik Sandberg / TT och Socialdemokraterna
Våra städer är ojämlika. Dessa klyftor skiljer människor från varandra och odlar fördomar, i värsta fall hat, skriver debattörerna.

DEBATT. Förorter mot våld oroas för en amerikanisering av politiken när krafttag mot kriminalitet genomförs. Vi menar att det krävs både satsningar mot grov kriminalitet och mer välfärd.

Våra städer är ojämlika. Dessa klyftor skiljer människor från varandra och odlar fördomar, i värsta fall hat.

Socialdemokraterna i Stockholm har under mandatperioden genomfört en rad viktiga beslut som minskar skillnaderna i vår stad. Vår vision handlar om att bygga ihop Stockholm och i det arbetet måste hela staden delta.

Det sägs att det tar tid att vända en oljetanker, men med vår politik för ökad rättvisa ser vi nu resultat i våra förortsområden.

I Rinkeby finns nu Framtid Järva, vilket är en avhopparverksamhet och samtalsstöd till de som drabbats av våld. Vi utvecklar förskolan och skolan i Järva, och på flera skolor har resultaten nu börjat att vända uppåt. Men vi är inte nöjda förrän alla barn klarar skolan.

Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på flera decennier och arbetslösheten har kraftigt minskat. Det finns numera två öppna lekplatser med personal i Rinkeby, en tredje öppnar snart i Husby. Satsningarna ska komma alla till del, även de minsta invånarna. En extra personal i varje ungdomsgård.

Mycket har gjorts och är på gång men självklart är vi inte nöjda. Fortfarande finns det stora utmaningar.

Vi väjer inte för att knäcka den grova brottsligheten, kampen mot skjutningar och kriminalitet som handlar om både tuffare tag mot brotten och dess orsaker. Vi behöver både närvarande polis som öppna fritidsgårdar. Polishuset i Rinkeby kommer att stå klart år 2019.

Men framförallt krävs det också mjukare tag. Det behövs fungerande förskolor, skolor, trygga gångstråk och parker.

En högerregering skulle slå hårt mot våra städer och öka klyftorna. När vi bygger bostäder och går till val på första-lägenheten-garanti för Stockholmarnas unga finns det partier som går till val på att höja hyror och sälja ut hyresrätter, hur detta skulle lösa bostadskrisen eller minska klyftan mellan stadsdelar. En sån politik drar isär staden. Vi vill fortsätta utveckla ett Stockholm där vi bryr oss om varandra!


Anders Österberg, riksdagsledamot (S)
Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S)
Galina Monsalves, landstingsfullmäktigeledamot (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Stockholm

Järva

Rinkeby