Du har fel, apoteken fungerar bättre i dag

Replik från Centern om apoteksreformen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Apoteksreformen har, tvärtemot vad Annika Strandhäll påstår, varit framgångsrik och har gjort apoteken tillgängligare för alla, skriver Anders W Jonsson.

Foto: TT
LÄS OCKSÅ

Apoteken ska vara bäst på medicin - inte smink

REPLIK. Människor vill ha nära till sitt apotek och vill att det ska gå att få tag på läkemedel även på kvällar och helger. Det har fler fått tack vare apoteksreformen.

Annika Strandhälls motstånd mot apoteksreformen handlar enbart om ideologi och hennes argument stämmer inte överens med fakta.

Apoteksreformen genomfördes för att öka apotekens tillgänglighet, vilket också har skett. Innan reformen hade Sverige näst lägst apotekstäthet i Europa. Öppettiderna hos apoteken var begränsade och det var ofta svårt att få tag på läkemedel under kvällar och helger.

Sedan apotekreformen genomfördes har antalet apotek ökat kraftigt. Orter som tidigare aldrig haft ett apotek har fått det. Utvecklingen av e-tjänster inom apoteksbranschen har bidragit till att personer som kan ha svårt att ta sig till ett fysiskt apotek kan få hemleverans i stället.

Det visar att apoteksreformen, tvärtemot vad Annika Strandhäll påstår, varit framgångsrik och har gjort apoteken tillgängligare för alla.

De flesta människor är också nöjda med dagens situation. När SIFO mätte kundnöjdheten i slutet på förra året var 99 procent nöjda med sitt apoteksbesök. Hela 81 procent gav betygen mycket bra eller utomordentligt bra.

I dag får cirka 95 procent av receptkunderna alla sina läkemedel direkt när de kommer till apoteket. Resterande  beställs oftast för att kunna expedieras till kunden i enlighet med 24-timmars regeln. Det är ett bra mått på att apoteken faktiskt levererar det som de ska göra.

Redan i dag är 85 procent av det som apoteken säljer läkemedel. Resterande 15 procent är så kallade handelsvaror, till exempel hudvårdsprodukter, vilket människor uppenbarligen efterfrågar.

Vi är inte förvånade att en socialdemokratisk minister vill styra vad som säljs i en butik. Det ligger så att säga i Socialdemokraternas DNA att försöka bestämma över vad människor ska kunna köpa och ha tillgång till.

Apoteksreformen har gjort att människor i hela landet har fått lättare att få tillgång till de läkemedel som de behöver. Centerpartiet kommer fortsätta att kämpa för detta.


Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson, Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: