ÅSIKT

Repliker på medias bild av hbt-människor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Pride kan förstärka bilden av att hbt-människor är spektakulära.
DEBATT

Spegla vanliga människors vardag

Jag vill bara framföra ett stort tack till Stefan Moberg som skrev i Aftonbladet 3/8, du satte ord på mina känslor.

Jag är själv ung, öppet homosexuell och har aldrig skämts för min läggning (för det finns inget att skämmas för), men jag stör mig enormt på att människor som Tiina Rosenberg ställer sig i SVT:s ”Aktuellt” och säger att ”sex är den centrala delen av Pride” och att man erbjuder aktiviteter som dildokastning etcetera.

Jag skäms något enormt och konsekvensen för mig och mina polare, som är ”vanliga/normala” människor utan överdrivet sexintresse, blir att vi får en stämpel på oss som, precis som Stefan beskriver, ”sexmonster”.

Andreas Fredin

Sätt inte etiketter på omgivningen

Jag håller verkligen med Stefan Moberg. Har aldrig förstått varför det är så viktigt att presentera sig med sin sexuella tillhörighet, det viktiga är väl hur man är som människa.

Jag är rätt ointresserad av huruvida folk är hetero-, bi- eller transsexuella, man får vara det man vill så länge man inte skadar någon annan.

Jag har diskuterat Pridefestivalen med många och jag tycker förvisso att det är en kul grej, men den riskerar också att bidra till synen om att hbt-människor är avvikare, spektakulära och lite konstiga. Och så är det ju inte. Frågan är varför vi har ett sådant otroligt behov av att sätta etiketter på vår omgivning.

Jag tror att man ska leva och låta leva och ju mer spektakulärt man gör något, desto konstigare blir det.

Ingrid

Ett rent spektakel

Skönt att det är fler än jag som ser Pride som ett spektakel. Men det får man ju inte säga i detta politiskt korrekta Sverige, för här måste man ju tycka att det är fantastiskt, annars är man ju inskränkt homofob!

Storvisir

Stå upp för din livstil – det är viktigt

Svar till Stefan Moberg 3/8: Jag skulle aldrig säga till någon: ”Jag kunde inte se att du är homo”, ens på skoj. Det skulle kännas idiotiskt.

Trots det har jag lärt känna två uttalat homosexuella, sett ett lesbiskt par på tunnelbanan, hört om några stycken homosexuella. Jag tror inte att jag har känt folk som har hemlighållit homosexualitet för mig, särskilt som partners är ett vanligt samtalsämne. Det troligaste är att homosexuella är betydligt ovanligare än de 7-10 procent du hävdar. 

En stor livslögn som skapas i dag är antagligen den om den hemlige homosexuelle, och att vi heterosexuella finner oss i skenheliga argument om att det är fel att vi uppfostrar våra barn till heterosexuella män och kvinnor.

När man har ett bra liv ska man stå upp för sin egen livsstil och uppfostra sina barn därefter. Det är sann tolerans.

Lars