Debatt

Ny myndighet ska klara alla kriser

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Jag är så imponerad av regeringens handlingskraft! De fattar beslut för att lösa svåra problem och allt verkar så enkelt.

Ta det här med landets krisberedskap som ett lysande exempel. Vad gör regeringen? Den bildar en ny myndighet så klart. En ny stor myndighet som ersätter tre gamla. Inte nog med det, den nya stora ska hantera allt från små kriser i vardagen till stora krig. Ytterst ansvarig blir statsministern eftersom den nya myndigheten också ska vara knuten till Rosenbad. 

Sedan återstår frågan om den stora myndigheten löser svensk krishantering? Slipper vi misstag liknande dem som gjordes vid tsunamikatastrofen?

Det vore bra om vi slapp inrikespolitisk träta vid katastrofer och även politikerna inriktade sig på att underlätta för de drabbade i stället för att försöka vinna personliga partipoänger.

Kan det rent av bli så att det också går att få fram någon ansvarig vid stora katastrofer? Ta Estonias förlisning som ett exempel där 857 människor dog, men ändå ser ansvariga politiker effektivt till att är ingen ansvarig. 

Så undrar jag hur det går med enskilda katastrofala fall som Lars Danielsson. Sitter han fortfarande i en skrubb utan arbetsuppgifter? I så fall, vad gör Krismyndigheten åt det?

Lotta Gröning

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lotta Gröning

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning