Varför ska offren straffas?

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lotta Gauffin: Min styvson fick skador för livet – och den berusade föraren får fängelse i max 2,5 år

FÖRAREN HADE 2,8 PROMILLE. Trafikskadade Andreas Olsson, 16, tillsammans med styvmor Lotta Gauffin och pappa Stefan Gauffin. Andreas skadades svårt i en bilolycka där föraren var berusad. Mannen står åtalad och rättegång är 2 oktober.
Foto: BJÖRN LINDGREN/BLIPIX
FÖRAREN HADE 2,8 PROMILLE. Trafikskadade Andreas Olsson, 16, tillsammans med styvmor Lotta Gauffin och pappa Stefan Gauffin. Andreas skadades svårt i en bilolycka där föraren var berusad. Mannen står åtalad och rättegång är 2 oktober.

Öppet brev till justitieminister Beatrice Ask

”Sverige ska vara ett tryggt land att leva i för alla, oavsett vem man är eller var man bor. Brottsbekämpningen ska ske ur ett brett och nära medborgarperspektiv. Civilrätten ska vara enkel, tydlig och förutsebar.

Människor ska känna att rättsväsendet finns nära dem och finns till för dem, att lagar och regler är rimliga och relevanta och att rättsväsendet fungerar effektivt och rättssäkert.”

Beatrice Ask har själv uttryckt detta på regeringskansliets hemsida www.regeringen.se/sb/d/7376

Nu har jag en fråga till Beatrice Ask.

Var ligger rimligheten i att få max 2,5 års fängelse för att ha förstört en 16-årings liv? Man får mer för att ha förskingrat pengar från staten. Det vill säga bokföringsbrott/skattebrott osv... Var ligger rimligheten i detta? Ingen kan komma och säga att rättsväsendet ”fungerar effektivt och rättssäkert”, iallafall inte för offren men däremot för gärningsmännen.

Foto: AMELIE
Andreas Olsson, 16 år, sommaren 2007 före trafikolyckan.

Min styvson på 16 år klev in i en bil med en berusad förare. Föraren hade minst 2,18 promille i blodet. Föraren är dessutom 48 år gammal och ska föreställa vuxen. HAN skulle ha talat om för min 16-åring att kliva ur bilen, HAN skulle ha sagt åt min 16-åring det självklara som att ha bälte på sig i bilen. Denne man är alkoholist och har varit i många år.

Jag och många med mig anser att straffskalan skall ändras till dråpförsök/mordförsök så fort en människa med någon typ av drog sätter sig i en bil för att köra. I detta fall är det erkänt och bevisat!

Åter till min styvson då. Han ligger för resten av sitt liv i ett vegetativt tillstånd. Han kommer aldrig att kunna äta, gå, ha ett medvetande, gå färdigt skolan, skaffa ett yrke, skaffa barn, gifta sig osv... Vart tog hans liv vägen?

Om jag skulle ta mig för att straffa denna förare själv, då skulle jag med all säkerhet dömas mycket hårdare. Med all säkerhet skulle jag få fängelse på livstid eller rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsrätt osv... Denna man kan maximalt få 2,5 år. Det är inte ens säkert han får det för att sonen satte sig i bilen frivilligt.

Beatrice Ask, hur gör jag för att få er i regeringen/justitiedepartementet och dig som justitieminister att reagera hårdare? Det gäller inte bara rattonykterhet, det gäller många andra olagligheter. Varför är det hela tiden offren som står med skammen och straffet i slutänden?

Rättsväsendet fungerar ej effektivt och rättssäkert.

Dagens debattör

Lotta Gauffin

Åstorp, styvmor till 16-årige Andreas Olsson.

Publicerad: