Ska Telia tvingas sälja sex?

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Gudrun Schyman: Ett skamligt förslag från Post- och telestyrelsen

Det finns inga som helst belägg för att telefonsex skulle ha några positiva effekter för samhället. Det är därför svårt att förstå varför Marianne Treschow, Post- och telestyrelsens generaldirektör, vill öppna för det telefonsex som vi hittills varit förskonade från. De enda vinnarna är de operatörer som förmedlar samtalen och som tillåter telefonsextjänster i sina nät. Alla andra är förlorare, skriver Gudrun Schyman.

Post- och telestyrelsen vill tvinga Telia att fakturera för telefonsex. Det framgår av ett förslag till beslut som man publicerade nyligen. Sverige har hittills varit relativt förskonat från telefonsextjänster. Orsaken är att det inte har gått att ta betalt med betalnummer. Telia har vägrat att fakturera betalnummer från andra operatörer och sedan 071-skandalerna på 90-talet har Telia inte heller tillåtit sådana tjänster kopplade till Telias nät.

Telefonsextjänster omsätter stora belopp utomlands . Det brukar vara den dominerande betalsamtalstjänsten. Frånvaron av telefonsextjänster är den huvudsakliga förklaringen till att betalsamtalsmarknaden är så begränsad i Sverige.

Post- och telestyrelsen ser just nu över konkurrenssituationen på den svenska telemarknaden. Första gången det gjordes var 2004 men nu har Post- och telestyrelsen publicerat förslag till nya beslut. Förslaget innehåller bland annat att Telia ska tvingas att fakturera betalsamtalstjänster för andra operatörer. Alla vet att den stora betalsamtalstjänsten är telefonprostitution eller – som den poetiska omskrivningen lyder – ”rosa tjänster”.

Som framgår av branschtidningen Telekomnyheterna innebär förslaget ”att marknaden för telefonsex kan få fart i Sverige, det säger flera branschbedömare till Telekomnyheterna”.

Enligt ett uttalande i samma publikation bekräftar David Troëng på Post- och telestyrelsen att Telia ska åläggas att fakturera för telefonsextjänster. Vem som helst kan med Post- och telestyrelsens förslag starta en teleoperatör med det enda ändamålet att leverera telefonsextjänster och lita på att Telia gör faktureringsjobbet – de kommer till och med att få upp sin tjänst på Telias faktura.

Sedan en stor opinion stoppat telefonsex när Telia lanserade de så kallade 071-tjänsterna har Telia haft en mycket restriktiv hållning. Telias krav på dem som ska ha betalsamtalstjänster är bland annat att telefonsex är förbjudet. Telia har vidare vägrat att fakturera betalsamtal till andra nät bland annat för att man inte vill understödja telefonsextjänster. De andra stora operatörerna har följt Telia i spåren. Men om Telia tvingas fakturera för telefonsextjänster kommer andra operatörer att göra detsamma, eftersom det handlar om stora pengar. Alla kan skylla på att Post- och telestyrelsen har ”tvingat” dem.

Det finns ett starkt stöd för kampen mot prostitution i vårt land. Telefonsex är detsamma som telefonprostitution. Det finns ingen anledning att se det på annat sätt.

Att Marianne Treschow, Post- och telestyrelsen generaldirektör, nu vill släppa telefonprostitution fri är skamligt av flera skäl. Alla vet att organisatörerna av prostitution är nära lierade med kriminella kretsar. Marianne Treschows förslag förvandlar en marginaliserad verksamhet till legitim affär, både för telefonsutenörer och etablerade företag som Telia eller Telenor.

Det finns inga som helst belägg för att telefonsex skulle ha några positiva effekter för samhället. Det finns väl knappast någon som vill att den egna dottern ska vara telefonprostituerad.

Det är därför svårt att förstå varför Marianne Treschow vill öppna för det telefonsex som vi hittills varit förskonade från. De enda vinnarna är de operatörer som förmedlar samtalen och som tillåter telefonsextjänster i sina nät. Alla andra är förlorare.

Gudrun Schyman

Publicerad: