ÅSIKT

Det var en gång en folkrörelse...

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Det finns stora regionala skillnader över landet när det gäller sjukskrivningar. Det har en utredare på försäkringskassan visat. I Jämtland till exempel blir en som har ont i ryggen sjukskriven 59 dagar i genomsnitt mot 38 dagar i Jönköping. I Västerbotten blir människor med psykiska diagnoser sjukskrivna betydligt längre än på Gotland. Det här är något som Försäkringskassan vill motarbeta. Mattias Ossowicki som utrett frågan säger att han tror att skillnaderna handlar om olika lokala kulturer, normer och värderingar som finns i landet.

Det var en klok slutsats! Självklart är det så och det har också betydelse givetvis att Försäkringskassan en gång i tiden var en folkrörelse som etablerade sig nära människor för att kunna hjälpa till och bistå i svåra situationer. De lokala kulturerna var en tillgång och en förutsättning för det arbetet.

Nu har kassan blivit en toppstyrd myndighet och institution. Då gäller nya principer. Folk förväntas inte längre vara olika, ha olika förutsättningar eller ha olika yrken. Att sjukskrivningar har regionala skillnader kan faktiskt bero på näringslivsstrukturen.

Men varför ta lokala hänsyn eller fördjupa sig i enskild individers problem. Det är lättare att skapa en medelsvensson där alla har samma behov.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM