"Måste folk bajsa på sig för att vi skall fatta att de har problem?"

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Lisa Magnusson vill stänga Systemet på lördagar

Lisa Magnusson.
Lisa Magnusson.

Det var 1987 års kräftskiva. Mamma fnissade och hennes hals var röd, pappa sade en-liten-rackare-till? jättemånga gånger till de andra och på slutet däckade han i min säng. När jag tände taklampan för att gå och hämta min nalle väste han med plågad röst att jag skulle GÅ! BARA GÅ! SNÄLLA!! OCH SLÄCK LJUSET!

Innan dess: Min polares pappa som kom fram till oss bäst vi satt där och lekte nåt som jag inte kommer ihåg. Kom!, sade han, och lade armarna om våra axlar, förde oss bort till fönstret. Ser ni månen? fortsatte han, pekade ut genom rutan, ser ni hur nära den verkar vara fastän den i själva verket är så långt borta?

Han nickade eftertänksamt för sig själv, sedan gick han.

Gudarna skall veta att mina föräldrar inte var några suputar, den enda gång jag minns att de släppte loss var faktiskt just på den där kräftskivan. Han som pratade om månen är till och med alkoholterapeut till vardags. Men där och då skrev jag och min kompis ett MANIFEST MOT ALKOHOL som fastslog att vi skall aldrig dricka sprit, vi skall aldrig bli som de fåniga vuxna.

Barn är ju inte de enda som reflexmässigt tycker att alkohol är skit, nej faktiskt ligger spriten inte alls i tiden. Vill man vara radikal skall man snarare försvara en last som hasch och sänka alkoskutan: HASCH ÄR OFARLIGT, MEN ÖL DÖDAR. Mm, och varje gång en pundare tar ett bloss får Expressens ledarsida orgasm, så politiskt korrekt är cannabisruset, jag skojar inte. Legalize it, ba!
Själv minns jag det som igår när jag bröt löftet om att aldrig dricka sprit: Oj vad fnissig och glad jag blev, det var omedelbar förälskelse! Det är ju så det är. Alkohol är berusande på fler än ett sätt, det vore fint om man kunde få säga det och det är väl egentligen samma sak med alla droger, så det är nog meningslöst att käbbla om vad som är farligast.

Jag skulle vilja att vi kunde enas om att det finns en lockelse i ruset. Det kan väl alla skriva under på?

När vi väl gjort det så vore det väl sedan inte för mycket begärt att komma överens om lördagsstängt på Systemet till exempel? För till skillnad från vad en del liberala frihetsälskare tror så är ju inte syftet med samhället att det skall vara en snygg och bekväm kuliss till vår vardag, typ: Sebastian, kilar du ned på hörnet och köper en schysst flarra skumpa, tack - knäpp knäpp, vift vift, be gone.

Samhället är till för att ta hand om våra små och svaga. Och folk borde inte behöva misshandla sin familj, bestjäla sina vänner och bajsa ned sig på Centralen i Stockholm för att man skall fatta att de har problem.

Om vi bara kom överens om att alkohol kan vara fint och bra och skönt, och om det inte blev så skamligt att ha svårt att hantera det, då vore nog mycket vunnet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN