ÅSIKT

”Hedra alla frustrerade unga som inte valt våldets väg”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

”Stoppa ungdomsvåldet” har ropen skallat. Bra så. Och givetvis lite naivt också. Det går inte att stoppa allt våld för all tid genom slag-rop. När jag var ung skallade vi ”USA ut ur Vietnam”. Och när USA till slut lämnade Vietnam trodde vi att vi vunnit. Men sen invaderade USA Afghanistan. Och Irak. Och massvåldet spelades upp om och om igen, fast på nya arenor. Då kan man lätt bli lite desillusionerad. Men det ska man inte bli. För vi vann ju faktiskt. Och vi vinner om och om igen. För alla krig som någonsin pågått har faktiskt tagit slut. De döda kan vi inte få tillbaka, men nya människor tar vid. Människan ger aldrig upp. Hon låter aldrig våldet vinna.

Det här är sannolikt inte heller sista gången en ungdom slår ihjäl en annan ungdom. Men vi måste ändå konstatera att det är ett försvinnande litet antal av Sveriges alla ungdomar som någonsin slår ihjäl en annan människa. Att då använda ett uttryck som ”ungdomsvåld” blir lite som att peka ut alla unga som presumtiva våldsverkare.

Sen kan man tycka att det är hycklande av samhället att instämma i slagordandet. Jag tror att samhället kalkylerar med det våld som existerar. Det finns nämligen ett antal tämligen entydiga forskningsresultat som visar på att aggressiva barn blir aggressiva vuxna. Att beteendestörda barn mycket oftare blir våldsamma som vuxna än andra barn.

Psykologerna vet det här, och säkert också politikerna. Men det skulle kosta väldiga summor att ge en omfattande hjälp i förebyggande syfte åt alla barn i riskzonen. Alla de arga, frustrerade, osedda, övergivna, vanvårdade.

Så när man nu hedrar ett våldsoffer kan vi passa på att hedra alla dessa ungar – de unga och arga. De som haft usla förutsättningar, men som ändå inte slagit ihjäl någon. Som grejat sina liv. Själva. Som hittat andra vägar att kanalisera sina aggressioner på än genom dödligt våld. De förtjänar all respekt.

Ingen ber om det liv de får, det får vi inte glömma. Dessa ungdomar är också våra ständigt levande bevis på att godheten är starkare än ondskan.

Våldet kommer aldrig att segra. För där våld finns finns bara förlorare. På båda sidor. Och att de goda krafterna är mycket större än de onda finns det 7 miljarder bevis för på den här planeten. Godhet vinner alltid i längden, för det är det enda som över huvud taget kan vinna.

Alexsandra Lundström

Bromma