Debatt

Kräv män på mer ansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Inez Abrahamzon: Myten om jämlikhet gör kvinnor sjuka

Lösningen då? Jo, den finns förstås vid den egna spisen, skriver Inez Abrahamzon.

Lösningen då? Jo, den finns förstås vid den egna spisen, skriver Inez Abrahamzon.

Foto: Björn Lindahl

Ska man spy eller gråta? Kriga eller vända andra kinden till? Som fruntimmer över fyrtio finns egentligen inget annat val än att träda in i rollen som rabiat kärring fullt ut. Om man tror på jämlikhet.

Inez Abrahamzon är glesbygdsfeminist och journalist.

Foto: Privat

Det finns nämligen inga offentliga sammanhang där det passar sig riktigt att prata högt om orättvisor och sanningar utan att samtidigt släta över. ”Alla män är ju inte så? min kille skulle aldrig...” Och så är vi där. Att dra alla över en kam är ju otänkbart. Och så gör vi precis just det, drar alla över en kam. Genom att hålla käft.

I Sverige är både män och kvinnor gudskelov överens i teorin. Jämställdhet är det enda rätta. Och svenska kvinnor är de mest jämställda Europa. Ändå mår vi sämst. Varför? Jo, idealen fungerar inte i praktiken, enligt professor Mikael Nordenmark i Umeå. I skenet av jämlikhet bränner kvinnor ut sig. ”Nog delar vi lika på det mesta, men just i det här fallet?”

Och så börjar argumenten, de logiska och rationella, som rättfärdigar det som alla innerst inne vet är orättvist. Det blir pinsamt och skamligt. Vem vill officiellt vara, eller ha, en underordnad kvinna?

Men forskning visar också att det bara är när mannen är heltidsarbetslös och kvinnan jobbar heltid, som arbetet i hemmet delas lika! Och att pulsen går upp när kvinnor kommer hem från jobbet, medan männens går ner. Vissa återhämtar sig alltså, medan andra ökar tempot. Snyggt hem, ansad trädgård, glada barn och födelsedagspresenter på rätt dag till det sociala nätverket är krav som ökar både stressen och pressen.

Två av tre sjukskrivna är kvinnor. Att dra slutsatser är att generalisera. Jajamen, men det måste göras för att få förändring. Så funkar det.

Lösningen då? Jo, den finns förstås vid den egna spisen. Givetvis svider det i hushållskassan när karlar exempelvis tar ut mer barnledigt. Men på sikt blir då alla jäkligt överens om nyttan med jämlika lönenivåer. Och för att hantera dammsugaren behövs ingen ingenjörsexamen.

Politiker måste våga ta besvärligare beslut. Det är ingen väljarmagnet precis att reglera föräldraledigheten, säger forskarna i Umeå. Och inte blir det någon rusning till partierna av krav på mer barn- och familjevänliga arbetsklimat. Det är mycket enklare att hyvla ur sig slogans om hårdhandskar än här och än där. Men ska det bli resultat måste de tänka om.

Så sanningen är tuff, grabbar! Ni måste ta större ansvar för det som händer på jämställdhetsfronten. Det gäller särskilt er som är prinsar, riddare och änglar i hemmet. Träd fram! Inte för att bedyra er oskuld utan som rytande lejon som också ställer krav. Det gynnar klockrent era morsor, döttrar och fruar. Och det skulle förvåna mig om det inte då också gynnar er.

Diskutera:

Så här ser det ut idag

Läs mer:

Inez Abrahamzon , glesbygdsfeminist och journalist

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt