M ska inte få förstöra den svenska vården

Tobias Baudin (S): Det som händer i Stockholm ett smakprov på vad de vill göra i resten av landet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaternas vårdexperiment går ut på att i grunden stjälpa samhällsviktiga verksamheter. Det Moderaterna genomför i huvudstaden är bara ett smakprov på deras nationella politik, skriver Tobias Baudin.
Moderaternas vårdexperiment går ut på att i grunden stjälpa samhällsviktiga verksamheter. Det Moderaterna genomför i huvudstaden är bara ett smakprov på deras nationella politik, skriver Tobias Baudin.

DEBATT. Det är dags att ta tillbaka kontrollen över sjukvården. Där Moderaterna får chansen tvekar de inte en sekund att försämra, sälja ut och slösa bort fungerande verksamheter.

Svenska folket förtjänar bättre. Nu är det dags för bättre styrning i vården, med högre kvalitet och anständiga villkor för personalen.

Vi har sett det på akutsjukhusen i Region Stockholm, i förlossningsvården i samma region och i Västra Götaland.

Vi har sett det i Dalarna där barn- och ungdomspsykiatrin ska privatiseras.

Och i Skåne har M-styret i regionen beslutat att från och med nästa år införa patientavgifter för cancerbehandling med strålning, cellgifter eller andra cancerläkemedel.

Det är urbota dum och slarvig politik.

När många barnmorskor säger upp sig på ett bräde i moderatledda region Stockholm är det inte på grund av tillfälligt trassel i verksamheten – det är konsekvensen av långvarig vanskötsel.

Trots pandemin valde M-styret i Region Stockholm att låta regionen gå med 5,6 miljarder kronor i överskott. Samtidigt i år har 840 kvinnor fått föda på en överfylld mottagning.

Moderaterna svältföder de offentliga akutsjukhusen i Stockholm och prioriterar ned vettiga arbetsvillkor för barnmorskor och undersköterskor i förlossningsvården.

Personalen är vårdens viktigaste resurs och den slösar Moderaterna i Region Stockholm bort. Samtidigt flyr det moderata finansregionrådet, Irene Svenonius, allt ansvar.

2019 gav hon ut en bok med titeln ”Jag vill avveckla mig själv”. Men Svenonius har varken lämnat politiken, eller ändrat inriktning. Hon fortsätter att nedmontera sjukvården i Stockholm.

Det Moderaterna genomför i huvudstaden är bara ett smakprov på deras nationella politik.

På senaste partistämman som ägde rum i oktober slog man fast att privata vårdgivare ska användas i hela Sverige, att sälja ut fler sjukhus och att bana väg för privata sjukvårdsförsäkringar.

Moderaternas vårdexperiment går ut på att i grunden stjälpa samhällsviktiga verksamheter. Det är inte en vårdpolitik för vanligt folk – det är en politik för att fylla riskkapitalisternas plånböcker.

Blir Moderaternas politik verklighet, då ryker principen om vård efter behov och den demokratiska kontrollen går förlorad.

Hur illa det kan bli har vi redan sett i skolan där riskkapitalister med stora vinstintressen fått fritt spelrum. Det får inte hända i vården, vår gemensamma trygghet. 

Socialdemokraternas kongress formulerade vi vår politik. Svensk sjukvård ska ha bästa möjliga förutsättningar att beta av coronaköerna efter pandemin.

Det ska inte spela någon roll var du bor – vården ska finnas där du är, när du behöver den.

Personalens trygghet och arbetsvillkor ska förbättras så att fler trivs, vill jobba och stannar kvar i vårdens livsviktiga yrken. Det är personalen som kortar köer, inga andra.

Vi vill därför att särskilda medel ska avsättas för att ta tillvara förslag på förbättringar som vården personal har från sina erfarenheter under pandemin.

Vi socialdemokrater står upp för helt grundläggande värden för vården. Den ska styras demokratiskt och ges jämlikt till alla. Därför vill vi stoppa att privata sjukvårdsförsäkringar tränger ut vård som ges efter behov. Vi vill i lag skydda akutsjukhusen från utförsäljningar.

Moderaternas misskötsel av vården i Stockholm visar hur viktigt det är att ta tillbaka den demokratiska kontrollen.


Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE