Debatt

Vi vill införa ett tredje juridiskt kön i Sverige

Miljöpartiet: Vårt land behöver visa vägen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För att ge alla den självklara rätten att identifiera sig själva vill Miljöpartiet införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, skriver Märta Stenevi, Alice Bah Kuhnke och Emma Hult.
För att ge alla den självklara rätten att identifiera sig själva vill Miljöpartiet införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, skriver Märta Stenevi, Alice Bah Kuhnke och Emma Hult.

DEBATT

DEBATT. Hbtqi-personers rätt att identifiera sig själva behöver stärkas. Nu är det hög tid att få en modern könstillhörighetslag på plats men också dags att ta nästa steg genom att möjliggöra ett tredje juridiskt kön för den som varken identifierar sig som man eller kvinna. 

Under de senaste dagarnas World Pride i Köpenhamn och Malmö har det funnits mycket att fira. Redan för femtio år sedan arrangerades den första prideparaden i Sverige. Då gick modiga människor och hbtqi-aktivister före och gjorde det möjligt för andra att följa efter. Tillsammans med rörelserna för feminism och mot rasism har kampen för lika rättigheter och möjligheter utkämpats.

Mycket har hänt på femtio år. Men mycket finns kvar att fortsätta kämpa för.

I dag tar sig bakåtsträvande, auktoritära krafter rätten att begränsa andras frihet. Kvinnors rätt till sina kroppar, icke-vitas rätt att leva ett liv fritt från rasism och diskriminering och rätten för var och en av oss att älska den vi vill hotas alla av samma kraft: den konservativa, nationalistiska högern.

Vi ser det runt om i världen, i Europa och här hemma i Sverige.

Vårt svar till dem som vill vrida klockan tillbaka och begränsa människors frihet måste alltid vara att driva på för mer frihet för fler. Rätten, och möjligheten, att få sin könsidentitet bekräftad är en av friheterna för hbtqi-personer som länge har behövt stärkas i Sverige.

När priderörelsen år 2023 samlas i Sydney ska Sverige stolt kunna berätta hur vi infört en modern könstillhörighetslag som gett alla rätt att ha ett juridiskt kön som speglar deras könsidentitet.

Arbetet med att få fram den har redan tagit allt för lång tid och många transpersoner drabbas i väntan på att den ska komma på plats. En sådan lagstiftning ska bygga på självidentifikation och ge dig den självklara rätten att själv bestämma vilket kön du tillhör – utan att be staten om lov.

Men vi kan inte stanna där. För att ge alla den självklara rätten att identifiera sig själva vill Miljöpartiet införa ett tredje juridiskt kön i Sverige.

Den som varken identifierar sig som man eller kvinna ska inte behöva göra det i juridisk mening heller. Miljöpartiet vill därför att en utredning för hur det bäst genomförs ska tillsättas. Det handlar om respekt för varje människas identitet. 

Vi behöver visa vägen. Att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige kommer att bli en historisk milstolpe här – men det är knappast unikt i världen.

Ett tredje juridiskt kön finns redan i bland annat Tyskland och Island. Det är något som FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uppmanar världens länder att införa. Och det är en reform som skulle göra friheten tillgänglig för fler. 

Generationer före oss har stridit hårt för de friheter vi har i dag. Nu är det vår tur att driva igenom det här decenniets frihetsreformer. Att införa en modern könstillhörighetslag och ett tredje juridiskt kön är två av dem.  


Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet  
Alice Bah Kuhnke,  EU-parlamentariker Miljöpartiet 
Emma Hult, hbtqi-politisk talesperson och riksdagsledamot Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Emma Hult

LÄS VIDARE

DEBATT 5 krav för att ge hbtqi-personer trygghet

ÄMNEN I ARTIKELN

Emma Hult

Mänskliga rättigheter

Alice Bah Kuhnke

Pride

Hbtq

Miljöpartiet

Märta Stenevi