Din politik är ett hot mot klimatet

Replik från M om klimatavtalet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. Det är glädjande att det globala klimatavtalet äntligen har kommit på plats, en högt prioriterad fråga under Alliansregeringens tid. Nu vidtar förhandlingar om hur vi ska göra verklighet av avtalets målsättningar genom klimatarbete i Sverige och Europa.
Klimatminister Lövin avslöjar med sin debattartikel dels att regeringen obegripligt nog kämpar för att göra Sverige och klimatet till förlorare i förhandlingarna. Dels att man missförstått eller blankt skiter i det mandat riksdagen gett regeringen inför förhandlingarna.

När minskningarna av koldioxidutsläppen nu ska fördelas inom EU har kommissionen föreslagit att Sverige ska tvingas minska sina utsläpp mest av alla EU-länder med 40 procent jämfört med 2005. Samtidigt ska länder som Polen och Bulgarien, som har större utsläpp än Sverige såväl totalt som per capita, minska sina utsläpp med 7 respektive 0 procent. Regering välkomnade detta förslag.

Att denna fördelning riskerar bli verklighet är ett av flera katastrofala exempel på hur regeringens misslyckanden i Bryssel drabbar såväl Sverige som klimatet.
Därför körde Moderaterna över regeringen i EU-nämnden och säkrade en riksdagsmajoritet som tvingar regeringen att driva en bördefördelning byggd på kostnadseffektivitet, istället för som i dag att den som redan gör mycket ska tvingas göra ännu mer.
Att klimatminister Lövin fortsatt driver och försvarar den ordning som är dyrast för Sverige, där vi tvingas göra mest och där stora utsläppsländer som Polen slipper undan, är både oförklarligt och grundlagsvidrigt.

Miljöpartiet verkar tro att vi löser klimatutmaningen genom att vi i Sverige späker oss själva och ger rabatt till de största utsläppsländerna i EU, när vi tvärt om måste tvinga dem att börja ta sin del av ansvaret. Det är därför Isabella Lövin och hennes politik är ett hot mot klimatet.

Jonas Jacobsson-Gjörtler, gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet (M)
Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE