Nej, slöjan är inte som vilket plagg som helst

Replik från Antonica Jaksic och Busra Kocaturk efter regeringens Iran-besök

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Antonia Jaksic och Busra Kocaturk svarar Torbjörn Jerlerup.
Antonia Jaksic och Busra Kocaturk svarar Torbjörn Jerlerup.

DEBATT. Torbjörn Jerlerup skriver i Aftonbladet debatt att byxor liksom slöjan är som vilket klädesplagg som helst. Men nu är det inte byxorna i västvärlden eller Iran som är på tapeten i mediedebatten. Det är statsrådens besök i Iran och diskussionen kring förtrycket av slöjan i just det specifika landet.

Där är slöjan ett tvång och statsråden kunde då statuerat ett exempel genom att vägra bära huvudbonaden.

Den muslimska kvinnan har inte alltid valet att se på slöjan som vilket plagg som helst.  Inte innebär det heller att hon helt plötsligt, en varm sommardag, väljer att sätta på sig shorts i stället för byxor. Eller tar av sig slöjan för att sätta på en keps, eftersom plagget är religiöst betingat.

Flera unga kvinnor utsätts för fysiskt och psykiskt våld i Sverige, för att de önskar ha på sig en t-shirt i stället för traditionsenliga klädesplagg för muslimer. Något som debattören inte omnämner, men som är en del av den påföljd och syn av slöjan som många delar.

På så sätt kan det även tolkas som en förtryckande symbol, även om den inte är det för alla. För en troende muslim och i enlighet med islam, är slöjan något som inte får påtvingas. Om den påtvingas – står detta i strid med religionen och är ingenting som alla muslimer ställer sig bakom.

När man valt att sätta på sig slöjan är det något som består och blir en del av en själv. Många skulle till och med känna sig nakna utan den eftersom den har ett religiöst värde.

Så, skriv gärna om frihet, valet och möjligheterna att få bära de plagg man önskar bära själv – där är vi överens. Men skriv inte om slöjan som att det vore vilket plagg eller trend som helst, för det är det definitivt inte.


Antonia Jaksic, ledamot i Stockholms läns landstingsfullmäktige
Busra Kocaturk, fd ordförande för Moderata studenter vid Stockholms universitet


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln