Fira det nya året utan att skrämma våra djur

Debattören: Begränsa privatpersoners möjlighet att använda fyrverkerier

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att fira in det nya året tillsammans med vänner och familj borde vara festligt – mindre festligt blir det för de djur som skräms till följd av fyrverkerier och raketer, skriver Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt.
Foto: GETTY
Att fira in det nya året tillsammans med vänner och familj borde vara festligt – mindre festligt blir det för de djur som skräms till följd av fyrverkerier och raketer, skriver Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt.

DEBATT

DEBATT. Ring klocka, ring. Eller kanske spring hunden, spring? Att fira in det nya året tillsammans med vänner och familj borde vara festligt – mindre festligt blir det för de djur som skräms till följd av fyrverkerier och raketer. Jag uppmuntrar till att skippa smällandet och se till att det blir ett gott nytt år för alla.

Diskussionen kring fyrverkeriernas vara eller icke vara är ingen ny fråga. Förra året påbörjade Djurens Rätt en kommunkartläggning för att se hur kommuner ställer sig till fyrverkerier. I år är det 120 kommuner som har restriktioner för privatpersoners användande och/eller att kommunerna själva tagit avstånd från att ordna ett officiellt fyrverkeri.

Men i minst 170 kommuner är det, i skrivande stund, alltså fortfarande tillåtet för privatpersoner att skjuta fyrverkerier utan några begränsningar, något som leder till att det pangas och smälls i bostadsområden och på allmänna platser kring årsskiftet.

Detta skrämmer inte bara hundar och andra familjedjur. Även vilda djur och de djur som hålls i livsmedelsindustrin kan ta skada då de försöker fly från de obehagliga ljuden.

De oförutsägbara, höga ljuden är svåra att förbereda sig på och värja sig mot. Katten som jag själv bor tillsammans med gömde sig skräckslaget i badrummet under de värsta timmarna. Det kan ta dagar, till och med veckor, för djur att återhämta sig efter traumatiska dagar av stress och pangande.

Glädjande nog har det i år införts begränsningar för privatpersoner användande av raketer – endast personer med utbildning får använda raketer med styrpinne, vilket är den vanligaste raketen i i Sverige.

Beslut ligger i linje med det som Djurens Rätt under lång tid har arbetat och argumenterat för och vi hoppas kommer leda till att färre djur och människor far illa i samband med nyårsfirandet.

Men det når inte hela vägen och jag vill se ännu tydligare begränsningar vad gäller både privatpersoner och kommuners möjlighet att använda fyrverkerier som skadar och skrämmer.

Trots att styrningen från politiskt håll, åtminstone nationellt, lyser med sin frånvaro så ser vi kommuner som tar egna initiativ och går i bräschen för ett djurvänligare nyår.

Kommuner kan, utöver att begränsa användandet för privatpersoner, även avstå från ett eget firande med fyrverkerier och i stället ordna något djur- och miljövänligare, till exempel en ljus- eller eldshow som bland andra Lidköping och Alingsås gjorde förra året. Även Stockholm tar djurvänliga steg och skippar de stora raketerna i sitt kommunala firande till förmån för en variant som är lite bättre för djur och miljö.

Min uppmaning till alla inför årets nyårsfirande är att tänka igenom en extra gång om du verkligen ska skjuta de där fyrverkerierna, eller går det att skapa en magisk nyårsstämning på något annat sätt?

Hör av dig till din kommun och uppmana dem att ordna ett djur- och miljövänligt nyårsfirande som alla kan njuta av – om inte i år så till nästa. Då kan så många som möjligt fira in ett gott, nytt år utan att vara rädda.


Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: