Ebba Busch Thor, försök vara självkritisk

Replik från Torbjörn Jerlerup till Ebba Busch Thor om homofobi och integration

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi behöver ha ett samhälle som följer lagarna och drar ett streck vid sånt som hedersvåld, rasism och homofobi. Men skulle det strecket dragits skulle Livets ord aldrig ha tillåtits skapa en skola. Enligt svensk lag gör vi inte skillnad på folk med olika sexuella läggningar. Jag skulle önska lite mer självkritik från kristdemokraternas partiledare, skriver Torbjörn Jerlerup.
Vi behöver ha ett samhälle som följer lagarna och drar ett streck vid sånt som hedersvåld, rasism och homofobi. Men skulle det strecket dragits skulle Livets ord aldrig ha tillåtits skapa en skola. Enligt svensk lag gör vi inte skillnad på folk med olika sexuella läggningar. Jag skulle önska lite mer självkritik från kristdemokraternas partiledare, skriver Torbjörn Jerlerup.

DEBATT Ebba Busch Thor skriver på Aftonbladet Debatt att det krävs ett gemensamt etiskt modersmål, en "värderingsbas som inte är valbar" i Sverige. Artikeln är ett svar på en intervju nyligen där Kristdemokraternas partiledare uttryckte tvivel om judar som inte firar jul är tillräckligt svenska.

I debattartikeln skriver Ebba Busch Thor om integrationsproblemen och menar att grunden för dessa problem är att många invandrare inte delar en svensk värdegrund, "vi har bostadsområden där det är lättare att uttala stöd för IS än att vara homosexuell", skriver hon.

Och ja, jag kan bekräfta att dessa problem finns. Men det är mer komplicerat än så.

Ebba Busch Thor har kopplingar till Livets Ord. Hon gick i skolan där och har mig veterligen aldrig tagit avstånd från dem eller skolan. Hon har tvärtom sagt att hon blev "stark" av att gå där och "uppmuntrades att tänka själv".

Jag har mött personer som gått i den skolan och som varit homosexuella eller senare i livet insett att de är det. De skulle inte hålla med Thor att de blev starka där. Och de skulle definitivt kunna peka ut skolan som ett av de områden där det inte var ok att vara homosexuell. Det de fick höra av andra elever och lärare var inga fina saker.

En annan vän har tagit avstånd från Livets Ord efter att hon gick där. Hon är inte homosexuell, men har många berättelser om vad de troende lärarna och en rektor pratade med eleverna om. Det hon återger är inte bara hur hon hörde en massa fördomar mot homosexuella, utan också åsikter mot katoliker och muslimer som inte heller borde finnas på en skola.

Det är inte konstigt om det är så, eftersom Livets Ord länge varit en homofob församling som dessutom sprider grov islamofobi i sina skrifter.

Jag kan hålla med Thor att något behöver göra. Det är exempelvis inte bra att muslimska och kristna sekter som är homofober och rasister kan tillåtas starta skolor.

Men därifrån till att påstå att medlemmar i Livets Ord inte är svenskar, är att gå ganska långt.

Samhället ska styras enligt lag. Lagen ska vara den enda värdegrunden i Sverige. Någon annan värdegrund behövs inte. Sen anser jag att lagen är för slapp, vilket exemplen med hur religiösa fanatiker kunnat skapa friskolor visar.

Men det är lagen som ska ändras.

Dilemmat med att börja prata om värdegrunder utanför lagen, är att det slår tillbaka på oss själva. Vad är svenskt?

Är det svenskt att vara mot abort eller att bära hijab? Många skulle säga nej. Har de rätt?

Väldigt många anser inte det är svenskt att inte skaka hand med motsatta könet eller att som kvinna tycka om de traditionella könsrollerna och kanske vilja vara hemma med barnen medan mannen arbetar. Svenskt eller inte?

Frikyrkorna, som kristdemokraterna växte fram ur, fick i hundra år kämpa mot fördomar från svenskar som ansåg att frikyrkor, som baptister, inte kunde anses kompatibla med den svenska "värderingsbasen". De skulle bort. Ofta bara för att de gjorde småsaker fel, som att de var för vuxendop.

Ironiskt nog börjar Kristdemokraterna i dag göra samma sak, och gnäller mot exempelvis böneutrop från minareter och muslimer som inte vill skaka hand.

Vi behöver skärpa lagen, och se till att arbeta bort utrikes föddas och deras barns utanförskap socialt och ekonomiskt. Vi behöver bli bättre på att ge asylsökande samhällsinformation och svenskutbildning från dag ett i landet.

Och vi behöver ha ett samhälle som följer lagarna och drar ett streck vid sånt som hedersvåld, rasism och homofobi.

Men skulle det strecket dragits skulle Livets ord aldrig ha tillåtits skapa en skola. Enligt svensk lag gör vi inte skillnad på folk med olika sexuella läggningar. Jag skulle önska lite mer självkritik från kristdemokraternas partiledare.


Torbjörn Jerlerup, socialdemokrat, antirasist och debattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE