Debatt

Vi tänker inte bidra till glesbygdens förfall

Replik från SD om partiets beslut att rösta för regeringens utjämningssystem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringen gör i regel för lite, för sent, men i detta fall är för lite och för sent att föredra framför alternativet, skriver Oscar Sjöstedt och Runar Filper.
Regeringen gör i regel för lite, för sent, men i detta fall är för lite och för sent att föredra framför alternativet, skriver Oscar Sjöstedt och Runar Filper.

DEBATT

DEBATT. Regeringens politik har rivit djupa sår i välfärden runt om i hela landet. Resultatet av deras oförmåga att ta ansvar i migrationsfrågan visar sig vara långtgående och ha stora effekter på välfärden i de kommuner som drabbats hårdast. Kommuner som ofta ligger i glesbygden.

Det är just dessa kommuner som förslaget tar fasta på, inte storstadskommuner som Göteborg och Malmö.

Att tvingas sänka värmen på äldreboenden på grund av kostnader kopplat till avgörande demografiska förändringar i kommunerna är något som regeringen måste stå till svars för. Den svenska välfärden kan – och får inte krackelera, därför finns behovet av att göra denna prioritering.

Det är regeringen som försatt Sverige i den kris som skakar många av landets kommuner.

Krisen har sin grund i en djupt oansvarig migrationspolitik som er före detta partiledare Fredrik Reinfeldt öppnade dörren för. Det är därför uppseendeväckande att ni hävdar att vi är motsägelsefulla och eftersträvar röstmaximering.

Om ni hade bemödat er med att läsa vår budgetmotion så hade ni blivit varse om våra mycket ambitiösa satsningar på Kommunsverige. I den framgår att vi satsar 30 miljarder kronor på generella bidrag till kommunerna. Det är avgörande satsningar som också tillmötesgår SKL:s prognos.

Om vi röstar nej till regeringens förslag om den kommunala utjämningen så bidrar det ytterligare till välfärdens sönderfall i glesbygden. Vi är och förblir det parti som fokuserar på problemlösning snarare än att gå i polemik för sakens skull.

Av den anledningen så ser vi också behovet av en betydligt mer restriktiv migrationspolitik.

Att tvinga kommuner att ta emot nyanlända måste upphöra. Sverige måste också arbeta efter ambitionen att åstadkomma en nettoåtervandring. Det är bara så vi kan komma tillrätta med situationen i kommunerna på riktigt. Sverige har bevisligen inte kapacitet att ansvara för alla de migranter som sökt sig hit.

Regeringen gör i regel för lite, för sent, men i detta fall är för lite och för sent att föredra framför alternativet.

Alternativet är en välfärdskollaps som i slutändan går ut över de människor som arbetat ett helt liv och därmed också betalat skatt ett helt liv.


Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)
Runar Filper, riksdagsledamot och distriktsordförande Värmland (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Välfärd

LÄS VIDARE

DEBATT SD rullar fram röda mattan åt Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Välfärd

Oscar Sjöstedt

Fredrik Reinfeldt

Sverigedemokraterna