Debatt

Sluta utreda – börja bygga i Malmö nu

Replik från Vänsterpartiet om bostadsbristen i Sveriges tredje största stad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi såg inte inrättandet av ett expertråd för bostadsfrågor som motiverat. Därför röstade vi nej och fällde förslaget. Det är inte fler utredningar som behövs, utan politisk handling. Bygg bort bostadsbristen, skriver  Emma-Lina Johansson och Anders Skans (V).
Vi såg inte inrättandet av ett expertråd för bostadsfrågor som motiverat. Därför röstade vi nej och fällde förslaget. Det är inte fler utredningar som behövs, utan politisk handling. Bygg bort bostadsbristen, skriver Emma-Lina Johansson och Anders Skans (V).

DEBATT

REPLIK. Vi håller med Stjernfeldt Jammeh (S) och Kursar (L) om att få frågor är viktigare än en bostadspolitik som levererar fler bra bostäder till rimliga priser. Men det är inte ytterligare ett råd som skapar det - det är handling inom det bostadspolitiska området!

Först hade Malmö stad en bostadssamordnare, sedan en bostadsgeneral och nu ville S och L att ett expertråd för bostadsfrågor skulle skapas. Vi kan inte se nyttan. Många av de frågor besvaras redan i exempelvis mycket forskning inom området, inte minst från Malmö universitet (MAU).

“Det är bekymmersamt att partierna inte ser ett värde i att ta hjälp av experter och relevanta parter för att lösa en av Malmös viktigaste framtidsfrågor.” skriver S och L.

Vi i Vänsterpartiet vill dock påpeka att det är det vi alltid efterfrågar i stadens arbete: utökad samverkan och att ta del av den enorma kunskap som finns i vår stad och nationellt.

Regeringen har gjort en bostadsutredning, forskare på MAU har skrivit flera avhandlingar, Malmökommissionens arbete och ideella organisationer som regelbundet släpper rapporter om situationen i Malmö.

Det finns fakta gällande allt ifrån barnfattigdom till strukturell hemlöshet, problemet är att det inte tas tillvara. Vi vill se ett närmare samarbete, men vi tror inte att ytterligare utredningar kommer göra varken till eller från för de som saknar ett hem.

Mycket var otydligt i ärendet, till exempel vilka som skulle vara med i rådet och vilken instans som utser dessa. Vi ser en stor risk att tillsätta ett råd där de från näringslivet som gynnas av bostadsbristen kan påverka politiken till sin egna fördel.

Vi i Vänsterpartiet ser den spekulativa bostadsmarknaden som problemet - inte lösningen. Det borde även kommunledningen som stoltserar med sin underskrift av ”The Shift” göra.

Av dessa olika skäl såg vi inte inrättandet av ett expertråd för bostadsfrågor som motiverat. Därför röstade vi nej och fällde förslaget. Det är inte fler utredningar som behövs, utan politisk handling. Bygg bort bostadsbristen.


Emma-Lina Johansson, oppositionsråd Malmö (V)
Anders Skans, gruppledare Malmö (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Bostadsbristen i Sverige

LÄS VIDARE

DEBATT Bostadspolitiken måste funka för alla i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsbristen i Sverige

Bostadspolitik

Bostadsmarknad

Vänsterpartiet

Malmö

Katrin Stjernfeldt Jammeh

Roko Kursar